PONYVALEGÉNY

A rendezők rendezője: Lucinda Douglas-Menzies

Magyar filmrendezők portréi a Ráday utcában a brit fotóművész lencséjén át

2022. július 01. - Horváth M. Attila

img_20220519_162935.jpgHivatalosan május 16. és június 17. között a Ráday utcai 2B Galériában volt megtekinthető a brit fotóművész, Lucinda Douglas-Menzies kiállítása.

img_20220519_162844.jpg

8 nő. Közel húsz esztendeje bemutatott felejthetetlen francia krimi a gallok nagyasszonyai, Catherine Deneuve, Fanny Ardant és Isabelle Huppert főszereplésével. Csakhogy ezúttal nincs miért izgulni, chipses zacskóval és kigúvadt szemmel, érdeklődő tekintettel a tévé elé kucorodni, mert egészen másról lesz szó. És ez még akkor is igaz, ha ennek a nyolc csodálatos nőnek rengeteget köszönhetünk. Olyan ikonikus alkotásokat, mint a Testről és lélekről, a Könnyű testi sértés, a Szerdai gyerek vagy éppen a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. Mind-mind zseniális mű, katarzist nyújtó filmélmény. Elek Judit, Enyedi Ildikó, Fekete Ibolya, Gyarmathy Lívia, Horvát Lili, Kis Hajni, Kocsis Ágnes és Mészáros Márta is a huszonnyolcak közé került, elvégre Lucinda Douglas-Menzies kiállításán ennyi magyar filmrendezőnek jutott hely. 

img_20220519_162757.jpg

Ami a férfivonalat illeti, Török Ferenc – róla csak annyit, hogy ami a kilencvenes évek elején a Csapd le csacsi, az a kétezres esztendők tekintetében a Moszkva tér – szúrós, már-már marcona tekintete ugyanúgy a Ráday utcában köszönt vissza, mint a Fekete kefével dobbantó Vranik Rolandé. A portréfotózás nem könnyű műfaj, hiszen bizalom kell hozzá, megértés és elfogadás, márpedig huszonnyolc hazánk szülötte a masina elé ült nyugalomban és türelemmel, hogy aztán a végeredményt látva ne maradjon más hátra, mint a csettintés – akárcsak egyszer és többször, valahol és valamikor, midőn a stáblista szó szerint futószalagra került.   

img_20220519_163311_2b_galeria.jpg2B, osztályelső  A Bakáts tértől nem messze, a Ráday utca 47. alatt található 2B Galéria elnevezése csak elsőre tűnhet különösnek, ám ha hozzátesszük, hogy a Böröcz-testvérek álmodták meg és hozták létre, megállapítható, voltaképpen a 2B adta magát, mint ahogy a fivérek számára az is egyértelmű, hogy a zsidó identitás legszabadabb megélése is mérce.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3617872483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása