PONYVALEGÉNY

Uránia, filmmánia: lesz maga LUX is az enyém!

Május 11-től három napon át esténként a közönségdíjra jelölt alkotásokat láthatja a nagyérdemű

2022. május 07. - Horváth M. Attila

urania_lux_2_kozeli.jpgAhogy az már az elmúlt években hagyománnyá vált, az idei esztendőben is az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont a LUX filmnapoknak, az eseményre ezúttal május 11. és május 13. között kerül sor.

urania_lux_tavoli.jpgÜtős filmek, csak éppen nem olyanok, mint amit annak idején Sylvester Stallonétól megszokhattunk a Rocky című mozikban. Szerda este az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmművészeti díjára, a LUX közönségdíjra jelölt alkotások közül a Quo vadis, Aida? címet viselő, nemzetközi koprodukcióban készült háborús drámával nyitja a sort az Uránia, csütörtökön az osztrák Great Freedomot tekinthetik meg az érdeklődők, míg pénteken a dán animációs mű, a Menekülés kerül vászonra. 

LUX FILMNAPOK: EGY MONDATBAN A Ponyvalegény az alábbiakban egymondatos ismertetőt közöl a szerdán, csütörtökön és pénteken is egyaránt 19 órakor bemutatandó, közönségdíjra jelölt filmekről. 

quovadisaida.jpgMájus 11.: QUO VADIS, AIDA? Az ENSZ tolmácsaként dolgozó nő – a szerb Jasna Duricic zseniális alakítása – az első forrásból hallott információkat felhasználva próbálja a családját kimenteni Srebrenicából.

Május 12.: GREAT FREEDOM A nem kevesebb, mint húsz fesztiváldíjjal kitüntetett alkotás színhelye Németország, Sebastian Meise alkotása két férfi kapcsolatát meséli el: a homoszexualitása miatt rendre bebörtönzött emberét és a homofób gyilkosét.  

Május 13.: MENEKÜLÉS Sikeres akadémikus önfelfedezésének útja bontakozik ki Afganisztánból indulva a több mint nyolcvan nemzetközi díjat besöprő, nem mellékesen Oscar-díjra jelölt animációs alkotásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr7117826413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása