PONYVALEGÉNY

Az angyalföldi fehér ház

Nem tudni, lebontják-e a XIII. kerületi Kartács utcai ingatlant, mindenesetre az épület százszázalékos tulajdonosa, az önkormányzat nem ragaszkodik hozzá

2021. június 09. - Horváth M. Attila

kartacs_kopf.jpgMa még kérdés, mi lesz a sorsa a XIII. kerület egyik legrégebbi épületének, merthogy előbb vagy utóbb a helyi önkormányzat lebontaná a Kartács utca 20. alatti ingatlant, majd a munkálatokat követően korszerű, közel ötven lakásos társasház épülne a helyén. 

kartacs2.jpg

Ha élne, talán széttárná a karját vagy csóválná a fejét. Löffler Béla mindenesetre nagyokat nézne, ha tudná, meglehet, csupán hónapjai vagy jó esetben évei vannak hátra az általa megálmodott és megalkotott angyalföldi fehér háznak. Furcsa helyzetben lenne a néhai, többek között a VIII. kerületi Népszínház utcában is nyomot hagyó építész, ugyanis bár az ugyancsak a keze munkáját dicsérő Kazinczy utcai zsinagóga aligha kerül rémszerű gépképződmények vaskarmai közé, de mint arról a Ponyvalegény nemrégiben beszámolt, a belvárosi bulinegyed jól ismert ikonikus helye, az egykori Wichmann söröző épülete veszélybe került.

kartacs4.jpg

Csakhogy a Róbert Károly körúti, kihalt állapotban lévő DOMUS-áruháztól nem messze lévő, szolid, csendes utcában felhúzott fehér ház lakói úgy érezhetik magukat, mint akikkel orosz rulettet játszanak, hiszen korábban bontásról volt szó, amit aztán per és bontási tilalom, majd védelmi státus követett. A helyi önkormányzat gazdasági megfontolásból ugyanakkor egyáltalán nem tervezi az épület nagyfokú renoválását, elvégre azon az állásponton van, hogy az épület statikai problémái, valamint jelenlegi állapota nem teszi ezt lehetővé. Amennyiben hivatalosan is zöld utat kap a fehér ház bontása, azzal hosszabb távon a környéken élők nyernének, ugyanis közel ötven lakásos társasház épülne a Kartács utca 20. alatt, a modern idők jegyében. És erre talán még Löffler Béla is csettintene.

kartacs5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr2516586586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása