PONYVALEGÉNY

Domus: lakatlan sziget

Idén nyáron lesz tíz esztendeje, hogy a tízezer négyzetméteres áruház végleg bezárt (FOTÓGALÉRIA)

2021. május 04. - Horváth M. Attila

domus_kopf_total.jpgHogy mi lesz a sorsa, csak megjósolni lehet – aki erre alkalmas volna, az a NostraDomus... –, mindenesetre a XIII. kerület egyik legforgalmasabb részén, a Róbert Károly körúton elterülő egykori áruház idestova egy évtizede nem fogad betérőket.

Élt harminchét évet. Az 1974-ben nyitó Domus 2011-ben zárta be kapuit, manapság pedig a közvetlen környezete olyan, mintha szellemkastély állna a Róbert Károly körút 67. szám alatt, ott, ahol a 14-es és az 1-es villamos útja keresztezi egymást.

domus_kopf_ala.jpg

A falra aggatott „vasárnap is nyitva” mondat betűit ellopta a múlt, akárcsak a Domus nevű jelenséget. Merthogy míg évtizedekkel ezelőtt, ha nem is csodájára, de az üzlet belsejébe jártak azok, akik ágyat, asztalt, szőnyeget vagy éppen lámpát akartak venni, hogy feldobják, hangulatosabbá tegyék vagy egyszerűen csak modernizálják a nappalit vagy a hálószobát.

domus2.jpg

Ha valaki most azt kérdezné, van-e egy ilyen áruházra igény a mai Angyalföld területén, meg úgy egyáltalán, a válasz nem volna egyértelmű. A villamossíneken túl az egykori Kika új néven tündököl, és bár szolgáltatásait tekintve nem ugyanazt nyújtja, mint a néhai Domus, hasonló (több mint) próbálkozásra akad példa, elég, ha csupán az Örs vezér terén lévő svéd cég fővárosi „kirendeltségét” említjük ehelyütt.

domus4.jpg

A Domus felett ettől persze még nem süt a nap, mi több, olyannyira befellegzett, hogy bár a tízezer négyzetméter alapterület régóta kiadó, a jelek szerint nem sokan látnak fantáziát benne. (Ottjártunkkor mi sem azt, sokkal inkább egy ottfelejtett kartondobozt véltünk felfedezni a bejárattól nem messze.) Talán azért sem, mert a Göncz Árpád városközpont felöli rész jól láthatóan kedvelt helye a csélcsap csellengőknek, meg aztán a graffiti alkotások – legyenek azok bármennyire is művésziek – az összképet tekintve mégiscsak falfirkáknak tűnnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr4516522686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása