PONYVALEGÉNY

A semmi közepén: már csak hűlt helye van Újpesten az Ady Endre Művelődési Központnak

A 2020 júliusában megkezdődött bontási munkálatok után lakóingatlan épülhet a 6605 négyzetméternyi területen (FOTÓGALÉRIA)

2021. május 07. - Horváth M. Attila

muvhaz_kopf.jpgFerencz István Kossuth-díjas építész alkotása a földdel lett egyenlő, ugyanis az 1983 és 1984 között tervezett és rá két éven belül Újpesten, a Tavasz utca 4. szám alatt megépült Ady Endre Művelődési Központnak már csupán nyomai vannak.

ujpest_muvhaz_kopfala.jpg

A múlt egy darabja. Ott hever a földön, mintha megtalálták volna az új helyét. A levetett, ledobott, ledózerolt É betű mementóként figyeli a környezetét, lesve a járókelőket, a kisboltba igyekvőket, de azok ügyet sem vetnek rá. Bár néha bele-belekapna a május hétköznapi szele, a 6605 négyzetméternyi terület büszke őre nem adja magát könnyen.

muvhaz_ebetu.jpg

Az egykori, a területhez képest csupán 3700 négyzetméteres kultúrház az Árpád út túloldalán elterülő új vásárcsarnokkal egybeolvasztott rendezvényközpont felhúzásával gyakorlatilag feleslegessé vált. A bontási munkálatokat 2020 júliusában kezdték meg a szakemberek, akik egyelőre ott tartanak, hogy a régi, józsefvárosi Orczy-kertre jellemző – amely sokkal inkább volt homokkal beszórt, semmint füves játéktér – futballpályányi területen labdarúgó-mérkőzéseket rendezhetnének kuparendszerben, a közelgő Európa-bajnokság jegyében.

adyendreszabadidoesmuvelodesikozpont.jpg

Hogy mikor kezdődhet meg az építkezés, no és mikor fejeződhet be, az még a jövő zenéje, az mindenesetre több mint valószínűsíthető, hogy miután a tulajdonos és beruházó eddig leginkább lakásépítéssel foglalkozott, a helyiek egy-két éven belül nem kulturális eseményre, hanem iskolatáskával vagy éppen sertéskarajjal, nyúlhússal, újburgonyával, paradicsommal és paprikával felbatyuzva érkezhetnek – haza.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1216526044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása