PONYVALEGÉNY

INTERJÚ | Horváth Zorka, a Külön falka Nikije: „Próbálok a jelenben maradni”

Kis Hajni rövid időn belül méltán kultikussá lett filmjének főszereplője a hidegrázós utolsó jelenetről, iskolaváltásról, futballról és az új kihívásról

2023. április 16. - Horváth M. Attila

horvath_zorka_foto_ellehu.jpgKorántsem könnyű az árnyékból hirtelen a vakító fénybe lépni. Előrekeveredni, tündökölni, s persze ott is maradni. A budapesti diáklány jól tudja mindezt, hiszen tizenkét esztendősen az ismeretlenségből robbant be a köztudatba vagy legalábbis a honi mozirajongók látókörébe. A Külön falka Tibivel és Nikivel, azaz Dietz Gusztávval és Horváth Zorkával könnyedén az ujj köré csavarta a közönséget, és ami ennél is fontosabb, nem csupán itthon, hanem a határon túl is elismerően szóltak és írtak a Kis Hajni rendezésében megvalósuló remekműről, amelynek főszereplőnője jelenleg éli a tinik hétköznapi életét – legalábbis látszólag.

Az Árvácska sorsa bizonyosan nem jut neki. A Csörét játszó Czinkóczi Zsuzsa kislányként velőtrázó alakítást nyújtott a fojtogató szépségű, Móricz Zsigmond regényéből forgatott filmben, aztán hirtelen eltűnt a szemünk elöl, mint Pumukli, a kobold Éder mester picinyke asztalosműhelyében. Horváth Zorka tudatosan éli a mindennapjait, iskolát váltott, miközben új szerepben láthatjuk Fésős András készülő alkotásában, valamint feltűnik majd még valahol, amiről egyelőre még nem nyilatkozhat. Tervez, de csak apró lépésekkel halad. És ha Isten is úgy akarja, marad ezen az olykor kvartyogó, örvényszerűen tekeredő, mégis csodálatos pályán – most és mindörökké. 

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgKisasszony, szabad egy keringőre?

Igen, táncolok már kiskorom óta és imádom – felelte honlapunk felvetésére Horváth Zorka, akit a magyar mozirajongók a Külön falka című filmből ismerhetnek. – A jazzbalett és a modern tánc számomra igazi agyi kikapcsolódás, olyan dolog, amely minden rossz gondolatomat elűzi, ami éppen akkor zavar. 

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpg„Nézd csak, a Niki a Külön falkából!” Nehéz volt megszoknia, hogy felismerik, hogy összesúgnak a háta mögött, esetleg közös fotót kérnek?

Mivel nagyon fiatal voltam, éppen tizenkettő, ezért nem nagyon fogtam fel, hogy mi is történik körülöttem. Egyszer csak belecsöppentem és már nem lehetett megállítani a folyamatot. Először csupán nagyon zavarban voltam és sokszor szóhoz sem jutottam, majd egyre megszokottabb dologgá vált számomra. De ahogy a szüleim sokszor mondják, ettől még a siker mellett ugyanaz a kislány maradok számukra. 

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgFiatal diáklányként, ha nem is rögtön, de felfogta és megértette, hogy sokkal nagyobb erejű filmben vállalt főszerepet, mint amekkorát egy közel huszonegyezer forintért kapható színes lélegző edzőcipővel lehet rúgni?

Pontosan tudtam, mivel is fog járni a sok nyomás a forgatás alatt és mellette is. Nagyon sokat segített megérteni, hogy néha le kell mondani olyan dolgokról, amiket szeretek. Például a barátaimmal találkozni minden nap és a szüleimmel való sok beszélgetésről, de egyáltalán nem keseredtem el, mert imádtam a stábbal dolgozni. 

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgAmúgy a lábbeli fontos kellék, hiszen az élet mintha örökké maratoni futóversenyre készülne, folyton rohan, így márpedig nehéz szusszanni, megállni, nyugodt körülmények között levegőt venni. Ezt csak arra értem, hogy a forgatás óta közel két év telt el. Mégis, ha visszaemlékszik, van olyan jelenet, ami valamiért megmaradt önben?

Konkrétan az, amivel nagyon sokat dolgoztunk és próbáltuk kihozni belőle a legjobbat. Részemről a film végén lévő jelenet, amikor a rendőrautó után futok és csalódottsággal, szomorúsággal nézek a filmbéli apám, Dietz Gusztáv után. Érdekes módon rázott meg ez a képsor, mert belegondoltam abba, hogy milyen is lehet elveszíteni egy apát annyi év tudatlanság után megint. Most is kiráz a hideg, ha mindez eszembe jut. 

kf169.jpg

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgMaraton ide vagy oda, ön nem a kilométerekért rajong, hanem a futballért és a tollaslabdáért. Az utóbbit értem, no de a labdarúgás miként került képbe? Netán játszik is vagy csak nézni szereti, esetleg meccsre járni, s lelkesen szurkolni?

Igazából azért szeretek futballozni, mert az unokatestvéreim inspirálnak nagyon sok esetben. Például mindketten futballoztak, úsznak és rengeteget edzenek. Sokat focizunk a nagymamánk kertjében, ami mindig egy új élmény. 

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgFogalmam sincs, hányadikba jár, de gyanítom, drámatagozatos iskolát választott, avagy komolyan számol a színművészettel.

Először valóban drámatagozatos iskolába jelentkeztem, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumba, de a rengeteg külön programom mellett nem bírtam sem fizikailag, sem lelkileg, így eljöttem, amit néha bánok, de sokkal több időm van, amit magamra tudok fordítani. Most éppen a Budapest Fasori Evangélikus Gimnáziumba járok, a kilencedik évfolyamba, és nagyon szeretem, mivel rengeteg barátot szereztem az elmúlt fél év alatt. 

horvath_zorka_foto_tomas_novak.jpgponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgHa engem kérdez, csillagos ötös volt az első alakítása, parádés párost alkottak Dietz Gusztávval. Amennyiben ezen az úton haladok, az érettségi vizsga megvan, de hogyan tovább? Lehet látni a közeljövőben valamikor valamiben vagy nem is baj, ha becsengetés helyett hosszabb szünet következne? 

Mivel a Külön falka forgatása után a Covid-19 nagyon nehézzé tette a további filmekben való szereplést, ezért pontosan három év elteltével kaptam egy újabb szerepet Fésős András Kelj fel és járj folyamatban lévő filmjében. Ezen kívül kaptam még egy szerepet, de arról sajnos még nem beszélhetek. 

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgÉs arról mit mond, egyáltalán tudja már, hol szeretne tartani éppenséggel öt-tíz év múlva? Vagy ennél sokkal kisebb távlatokra tervez?

Mivel próbálok a jelenben maradni, ezért még az egyetemi éveimen sem gondolkoztam annyira. Azt tudom, hogyha sikerül majd felvételt nyernem a Színművészeti Egyetemre, akkor biztosan tovább szeretném folytatni a filmekben való szereplést vagy esetleg kipróbálni a színházi fellépést.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr4118104026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása