PONYVALEGÉNY

Az emlékezés virágai – zarándokhellyé vált a Harminckettesek tere

A vasárnap hajnalban történt tragédia után négy nappal is mécsesek és virágok a villamosmegállóban, ahol egy huszonhárom éves lány lelte halálát

2023. február 22. - Horváth M. Attila

img_20230222_163441.jpgMintha szolid születésnapra készült volna seregnyi fiatal. Az egyiküknél virágcsokor, a másiknál gyertyák özöne, csupán a hangulat miatt, a harmadik szintén illatos növénnyel érkezik. Csak ha ünnep közeleg, ritkán sír az ember.

img_20230222_162943.jpgbalazs_feco_gyertyak_a_teren.jpgHarminckettesek tere, szerda délután, fél öt. A legtöbben a világra ügyet sem vetve sietnek a dolgukra. Futnak a robogó villamos után, álmokat, vágyakat kergetve, hogy le ne késsék az élet nevű megfoghatatlan valamit. Egy lánynak is közéjük kellene tartoznia, apró, ám nagyon is határozott tánclépésekkel sasszéznia a sínek és a fémkorlátok között, és addig várni, míg be nem fut a következő négyes vagy hatos villamos. 

A vasárnap krónikus melankóliával indult útnak. Lassan, tétován haladt, mert mintha megérezte volna, hogy egyszer csak fokozódik a tempó, ha gázra lép, nem a házra néz, s már nem fog a fék... A szabályosan várakozó huszonhárom éves Boglárkának esélye sem volt, hogy elkerülje a végzetét. A villamosmegállót letaroló, a volán mögül sértetlenül kiszálló olasz állampolgár alkoholos befolyásoltsága megállapítást nyert, ahogy az is, a szülők nem tudják elfogadni az elfogadhatatlant.      

img_20230222_163025.jpg

Az életvidám teremtést rengetegen szerették, s ők ugyanígy vannak ezzel. Négy nappal a halálos kimenetelű baleset után a gyász méltóképpen képviselteti magát a Harminckettesek terén. Aki lassan lépked a járdán, meg-megállva rápillant az emlékek megfáradt őreire, s lehajtott fejjel halad tovább, újra meg újra sietve a világ után, miközben vasárnap óta oly sokan vannak, akik kirohannának ebből a világból – felfoghatatlan elkeseredettségükben, megérthetetlen bánatukban. 

img_20230222_163418.jpg

Az elátkozott környék  A Harminckettesek tere ugyancsak februárban egyszer már szerepelt a hírekben, ám akkor hála a gondviselésnek, nem követelt emberéletet a felelőtlenség. A késői órákban a szemközti villamosmegállóba csapódott egy nem magyar rendszámú gépjármű, amelynek vezetője elmenekült – nem véletlenül, hiszen embercsempészként „dolgozott” és éppen „szolgálatban” volt.

img_20230222_163138.jpg

Néhány méterrel odébb, ahol a vasárnapi tragédia történt, 2019 decemberében, a legszentebb ünnepen két ember súlyosan megsérült, amikor a sarkon lévő gyorsétterem fölött található lakáshoz tartozó erkély kőkorlátja kitört és a balkonon tartózkodók – egyes hírek szerint nem magyar állampolgárságú bulizók – az első emelet magasságából a járdára zuhantak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy járókelők nem tartózkodtak a forgalmas hely bejárata előtt.   

img_20230222_163001.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr8618056174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása