PONYVALEGÉNY

A Loksi lesz a sláger a Blahán: Miénk itt a tér!

A megújuló Blaha Lujza tér környéke ma még felbolydult méhkasra hasonlít, de alighanem szebb lesz, mint valaha

2022. szeptember 22. - Horváth M. Attila

img_20220919_160518.jpgMár látni a fényt az alagút végén: a Blaha Lujza téren egyre jobban kirajzolódik, miként is néz majd ki a főváros egyik legforgalmasabb csomópontja.

img_20220919_160619.jpg

Nini, egy gomba! Meg még egy! Mint egy izgalmasan színes arborétum, körülötte madarak, még Korda György egyik leghíresebb, negyvenhat esztendeje felénekelt és anno negyvenötös fordulatszámú kislemezen is megjelenő dalának ihletője, a fehér galamb (Una paloma blanca, Bradányi Iván nagyszerű szövegével) is feltűnik a színen. Épül, szépül az alapesetben is forgalmas terület, és ami ennél is fontosabb, ami látszik, az már több, mint képzeletbeli körvonal, több, mint földből való előtüremkedés – maga a valóság.

img_20220919_160424.jpg

Már-már sosem látott külsőt kapott a Corvin Áruház, és bár a Covid-19 kapcsán rengeteg ember visel ismét „megkülönböztető felsőt”, a sokat látott épületről lekerült a maszk, ragyoghat, varázslatosan csilloghat a ködös, szmogos őszi pompában.

img_20220919_160612.jpg

A zaklatott külsejű és belsejű alakoktól hemzsegő füstös éjszaka blues-szerű aluljárót kikerülve jó ideje a felszínen, zebrán át lehet közlekedni – magunk közt szólva ez már év(tized)ekkel ezelőtt kivitelezhető lett volna… –, és ha a honpolgár az egykor mozikkal – csak a térhez legközelebbieket említve: Bástya, Horizont, Hunnia – és az egységekbe ki-betóduló embertömeggel „kikövezett” Erzsébet körút felől érkezve megiramodik a fehér hosszanti csíkokkal felfestett aszfalton, miközben vele párhuzamosan ritmusra vonaglik a síneken a „négyes-hatos”, úgy érezheti magát, mint a Beatles tagjai azon a legendás, Abbey Road lemezborítón.   

img_20220919_160911.jpg

Hosszú, fáradságos út vezetett idáig, megannyi adok-kapok a színfalak mögött és az előttünk tornyosuló való világban. Szidták és szidtuk, akik és amikor feltúrták, zavaros katyvasszá formálva az egyik legforgalmasabb fővárosi csomópontot, ám ez a düh a sorozatos kellemetlenségek miatt enyhülni látszik, hiszen maholnap birtokba vehetik nem csupán a felnőttek, de a legkisebbek is. Enyém, tiéd – miénk! Ha a rácsok emberi kezek által önálló életre kelve elmasíroznak, egy másik dal lesz újjászületőben a belváros innenső oldalán. Az LGT, a legendás Loksi egyszer már sikerre vitte, hamarosan a fővárosiakon lesz a sor. Miénk itt a tér!

img_20220919_160725.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr7817937900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása