PONYVALEGÉNY

VAR-talan vita

Az olasz labdarúgásba visszatérő portugál José Mourinho után a Paksi FC-t irányító Bognár György is kifakadt a videóbíróra

2021. október 05. - Horváth M. Attila

s6307863.JPGfociakobon_ponyvalegeny_bevezeto.pngPAKS » A szezon egyik, ha nem a legjobb NB I-es bajnokiját rendezték a tolnai megyeszékhelyen vasárnap délután, ahol a 9. forduló keretében a házigazda 3–1-es vereséget szenvedett a címvédő Ferencvárostól. 

A Paksi FC szakvezetője, a korábbi 50-szeres válogatott labdarúgó alaposan kikelt magából a hétvégi összecsapást követően. 

Nem biztos, hogy mindenben igaza van, ám nála kevesen látják jobban a futballt a honi edzőgeneráció tagjai közül, így a véleményére mindenképpen érdemes odafigyelni. A szakembernek mostanság is gyakran felróják – különösen névtelenségbe burkolózó internethuszárok – a nyári Európa-bajnokságon televíziós szakértőként előadott monológját a dán Christian Eriksen drámája kapcsán, és egyáltalán nem védve a trénert a júniusban elhangzottakért, aki ismeri, tudja, alapjában véve sem különösebben érzelgős típus, bárhol is dolgozott, a játékosaival sohasem bratyizott. Száz edzőből kilencvenkilenc nem merte volna felvállalni a nyílt sisakos támadófutballt a Ferencváros ellen, ám Bognár György ebben is kivétel. 

mourinho.jpgÉrdekesség, hogy a videóbíróval kapcsolatban nem Bognáré az első kifakadás mostanság. Alig több mint egy hete ugyanis a nyáron az Itáliába közel egy évtized után visszatérő portugál edzőzseni, az AS Roma kispadjára leülő, korábbi nagy sikereit „a kapu elé betolt busszal” elérő, avagy a totális védekezést megvalósító José Mourinho a Lazio elleni, 3–2-re elveszített római derbi után ekképp vélekedett a VAR-ról:   

Az olasz futball nagyon sokat fejlődött az utóbbi tíz évben, a győzni akarás, a támadószellem jellemzi a meccseket. Jobbak voltunk, uraltuk a mérkőzést és sok problémát okoztunk a Laziónak. A játékvezető és a VAR viszont sajnos nem volt a helyzet magaslatán.

Azt már az Olaszország sikerével véget érő Európa-bajnokságon is láthattuk, illetve az NB I-es meccseken is tapasztalhatjuk, hogy a technikai újításnak „hála” éppen a lényeg veszik el. Már nem látunk felhőtlenül örülő futballistákat, edzőket és szurkolókat, spontán gólörömöket – mert mi történik, ha a VAR látott valamit és mégsem adják meg az elért találatot? –, igaz, már nincsenek (?) végeredményt (!) befolyásoló játékvezetői tévedések, amelyekről akár évek múltán is lehet beszélni. 

Utópisztikus (és kellőképp röhejes) gondolat, de innen már csak egy lépés lenne, hogy a fontos bajnokin a tizenhatos közelébe egy az egyben a kapussal szemben robogó csatárt megállítsa az edzői tanács pálya széli lakókocsiban lebzselő videósa, rászólva a technikai zónában toporgó szakvezetőre, hogy a teli csűddel való próbálkozás helyett finom alábökéssel szíveskedjen a támadó a mozdulatot kivitelezni, és akkor sikerrel jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1116708590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása