PONYVALEGÉNY

Európa-bajnokság: Anglia először, míg Olaszország 53 év után lehet a kontinens legjobbja

Magyar idő szerint 21 órakor a londoni Wembley Stadionra figyel a világ

2021. július 11. - Horváth M. Attila

euro2020_1.jpgfociakobon_ponyvalegeny_bevezeto.pngLONDON » Erre várt nem csupán a kontinens, de a világ futballszerető közönsége is: a június 11-én rendezett Olaszország–Törökország (3–0) nyitótalálkozó után egy hónappal július 11-én, vasárnap végre kiderül, hogy mely válogatott ülhet fel Európa trónjára. A finálénak a Wembley ad otthont, az „első bálozásra” készülő Anglia a legutóbb 1968-ban győztes Olaszországgal vívhat meg az aranyért. Az alábbi összeállításban objektív és szubjektív érveket sorakoztatunk fel a döntőbe jutott nemzeti együttesek mellett, valamint a számok mentén haladva foglaljuk össze a torna legfontosabb eseményeit.

garethsouthgate.jpgANGLIA LESZ AZ EURÓPA-BAJNOK, MERT...

...az 50 esztendős Gareth Southgate személyében kiforrott, sikerre éhes edzőegyéniség irányítja a „háromoroszlánosokat”. Érdekesség, hogy a szövetségi kapitány játékosként az 1996-ban rendezett kontinenstornán, a Németország elleni elődöntőt követő büntetőpárbajban 11-est hibázott, ám Anglia az idei Eb-n éppen a németek elleni nyolcaddöntő során játszott a legjobban.

...bár a hátsó alakzatok minősége közel azonos, a britek támadói – Raheem Sterlinggel az élen – gyorsabbak, mint az olasz hátvédek, ami döntő lehet.

...mérkőzés közben könnyebben vált játékrendszert, illetve a támadóharmadban nagyobb a merítési és variálási lehetősége.  

mancini.jpgOLASZORSZÁG LESZ AZ EURÓPA-BAJNOK, MERT...

...Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci személyében Európa legjobb belső védőpárosa tartóztathatja fel az angol rohamokat. Túl azon, hogy a duó tagjainak nagyobb a rutinja, mint „odaát” a John Stones, Harry Maguire kettősnek, az sem utolsó szempont, hogy az itáliai bekkek azonos klubcsapatban szerepelnek – lévén mindketten a Juventus tagjai –, így egymás rezdülését is ismerik.

...a korábbi esztendőkkel ellentétben már nem csupán a védekezésre összpontosít a Squadra Azzura, hanem a támadójátékra is nagy hangsúlyt fektet. Talán nem véletlenül: a szövetségi kapitány, az 56 éves Roberto Mancini játékosként remek csatár volt.

...az idei torna elejétől kezdve érezni lehet, hogy ez az olasz válogatott most nagyon együtt van, ami pályán belül és kívül rengeteget számít, ráadásul néhány kerettagnak bizonyosan ez lesz az utolsó Európa-bajnoksága, a kontinens futballszínpadáról pedig nem ezüstéremmel a nyakukban kívánnak lelépni.

uefa_euro_2020_logo_svg_-1.pngA SZÁMOK TÜKRÉBEN

0 vereséggel is csak az elődöntőig jutott Spanyolország, amely ugyan a torna elején sok hibával futballozott és nehezen lendült játékba, ám ahogy telt-múlt az idő, egyre jobban teljesített Luis Enrique válogatottja. A sors fintora, hogy a fináléba kerülésért vívott derbin sem szenvedtek vereséget Jordi Albáék (1–1), ám a büntetőpárbaj során az itáliaiak bizonyultak higgadtabbnak (4–2).

1 kudarccal sem sikerült a csoportból való továbblépés legjobbjainknak, mert a Portugália (0–3) elleni fájó nyitányt követően a Franciaországgal (1–1, vezető gólunk szerzője Fiola Attila) szemben elért bravúreredmény után Münchenben Németország ellen „csak” újabb döntetlent (2–2, pedig Szalai Ádám, majd Schäfer András révén kétszer is vezettünk) értek el Marco Rossi minden dicséretet megérdemlő és minden várakozást felülmúló produkcióval kirukkoló tanítványai.

3 alkalommal kapitulált a döntőbe jutó olaszok védelme az idei kontinenstorna kieséses szakaszában – sorrendben Ausztria (2–1), Belgium (2–1) és Spanyolország (1–1) is bevette Gianluigi Donnarumma hálóját –, miközben a csoportkör három találkozóján Törökország (3–0), Svájc (3–0) és Wales (1–0) ellen egyszer sem.

7 gólig jutott a csoportkörben a címvédő Portugália – ami a nyolcig jutó Hollandia után Belgiummal és Olaszországgal holtversenyben elért második pozíciót ért –, csakhogy sokra nem mentek ezzel a mutatóval Cristiano Ronaldóék, mert a belgák elleni nyolcaddöntő (1–0) során eredménytelenek maradtak.

8 gól született a Spanyolország–Horvátország (5–3) nyolcaddöntőn, a mostani Eb-n ezen a meccsen esett a legtöbb találat.

11 öngól született eddig a jelenlegi tornán, a finalisták közül az angolok a dán Simon Kjaernek, míg az olaszok a török Merih Demiralnak köszönhetnek egy-egy találatot.

481 minutum után kapott gólt a másik finalista, Anglia a Dánia elleni elődöntő 31. percében, ami a britek első beszedett találata volt az idei Eb-n.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr716618844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása