PONYVALEGÉNY

Nyugati tér 7., avagy az Alexandra Könyvesháztól az Atryum Fashion Cityig

A belváros fényei: a kötetek palotája közel másfél évtized után szűnt meg, hogy átadja helyét a divatnak | FOTÓGALÉRIA

2021. július 03. - Horváth M. Attila

img_20200516_185435.jpgA ma gyermeke úgy volt vele, ha valamelyik Vámos Miklós-kötetre vagy Fásy Zsülike CD-re vágyik egy hőség által felfalt, sült hekkre emlékeztető délutánon, a Nyugati pályaudvarnál tör felszínre az enyhén felfűtött hármas metróból kiszállva, és megtalálja, amit keres. Csakhogy mostanság sem a kattogva-zakatolva robogó szerelvényt, sem az Alexandra Könyvesházat nem találja.

Volt itt minden, mint a búcsúban. 2005 tavaszán nagy csinnadrattával nyitott a Matyi Dezső nevével fémjelzett Alexandra Könyvesház a Nyugati tér 7. alatt, ahol az évek folyamán a Pódiumon megejtett könyvbemutatótól a vetítéssel egybekötött felolvasóestig minden megtörtént, ami csak megtörténhetett, nem is szólva arról, hogy a vásárlás élménye mellett a közönség szívesen beült az emeleten található kávéházba egy hűsítő limonádéra vagy valamelyik kapucsínókülönlegességre. Lüktetett az V. kerület és megtelt élettel az üvegpalota, amelynek a falai csak akkor kezdtek csikorogva repedezni, amikor a kiadók tüntetést szerveztek az impozáns épület elé, így fejezve ki nemtetszésüket a fizetési hajlandóság elmaradása miatt. 

p1010014.JPG

Az elmúlt fél évtizedben már haláltáncát járta a megcsappanó készlettel a látszatot csupán fenntartó, szépséges betűkkel kirakott akvárium, aminek első jeleit akkor lehetett felfedezni, amikor a havonta megjelenő, igényesen szerkesztett és nyomtatott magazint – bár külső és belső jegyei alapján a bookazine meghatározás a helytállóbb – már csak a pult alól lehetett megkapni, miközben azt megelőzően az üzleten belül jól látható helyeken lett kihelyezve a könyvfalók nagy örömére. Az Alexandrán belüli (nem létező…) kommunikációt jól szemlélteti, hogy annak idején az egyik ott dolgozó a „hogyan tovább?” kérdésre nem tudott egyértelműen felelni, mert nem kaptak tájékoztatást arról, mi lesz akkor, ha bezár a „bazár”. Idő kérdése volt, mikor történik meg, amivel egy korszak végleg lezárult még akkor is, ha tudjuk, az út túloldalán működik a Libri nem kevésbé esztétikus, stílusosan berendezett hálózati tagja.

Ugyan az Alexandra Könyvesház sokáig, hosszú hónapokon át üresen állt, a jól értesültek már tavaly ilyenkor tudni vélték, hogy nem sokáig lesz így. A koronavírus-járvány persze a környékbeli üzletekre is hatással volt, így tavaly az év legvégén kissé szürreálisan hatott, amikor az egykori Alexandra Könyvesház falain az újjászületés (írás)jeleit lehetett felfedezni, miközben a szomszédos étterem a bezárás miatt már az új tulajdonosát kereste.

img_20210110_185721.jpg

Az Atrium Fashion City végül hat szinten és 2400 négyzetméteren nyitott meg 2021 januárjában, becsalogatva nem csupán a belvárosban élőket és persze a divat iránt fogékonyakat. A sikernek nincs titka, csak receptje, mindazonáltal aligha túlzás kijelenteni, hogy ami különösen a 2000-es évek második felében meglehetősen jól működött Matyi Dezső égisze alatt, azt manapság nem feltétlenül lehetne kivitelezni, legfőképp a megváltozott tartalomfogyasztási szokások miatt, legyen szó Arany János tirádáiról vagy Bohumil Hrabal betűtengeréről, netán Johann Sebastian Bach pompázatosan megkomponált életművéről. Ám az sem mellékes, persze, hogy a divat sohasem megy ki a divatból.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr5716612148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása