PONYVALEGÉNY

A könyvszekér elé fogott betűfaló

Nézze meg az ember: lépten-nyomon kiadványokkal telezsúfolt négykerekűekkel találkozhatunk a főváros forgalmasabb csomópontjain

2023. június 08. - Horváth M. Attila

img_20230530_175346_konyvmentok.jpgMár csak a Kincsemet idéző, vágtató négylábú patás hiányzik előle. Valamelyik nagy közlekedési csomóponton, egyik vagy másik kerület közepén biztosan belebotlunk hol egy zöld, hol egy bordó szekérbe, amelyik roskadásig van pakolva könyvvel, s mellette, körülötte olykor tucatnyi érdeklődő vizslatja az aktuális kínálatot. 

Tudják, hogy hívják, aki a könyvekkel megrakott szekér előtt téblábol? Betűfaló. Mi kérünk elnézést, jóllehet, nem minden szakmabeli van róluk pozitív véleménnyel. Az ellenben vitán felül áll, hogy számtalan érdekes, neki tetsző kiadványt vehet szemügyre és meg a nagyvárosi forgatagban megálló kétlábú. Terepszemlénk során 300, 500, 900 és 1800 forintért kerültek a közönség elé kihelyezett kötetek a klasszikustól a szórakoztató irodalomig, ám láttunk olyan négykerekűt is, amelynek előterében 450 és 900 Ft volt a könyvcunami egy-egy darabja.   

vamos_miklos_foto_ruzsovics_dorina.jpgNem csupán az aktakukac, a takarítónő vagy az ügyvédbojtár számára kínálnak hasznos olvasnivalót ezek az elszigetelt múltbéli kultúrszőnyegek, hanem többek között a kikapcsolódni vágyó tollforgatónak, egykori televíziós személyiségnek is. Vámos Miklós, az 1994 decemberében a Magyar Televízióban megkezdett, összesen hetvenhárom adást megélt Lehetetlen?! címet viselő, ráérős történetmesélés hagyományait felelevenítő műsor házigazdája a Népszava 2022. október 8-án, szombaton megjelenő lapszámának Visszhang mellékletében napvilágot látott interjújában többek között így fogalmazott: 

Nemrég a Nyugati téri Könyvmentő állomáson vettem két könyvet hatszáz forintért. Az egyik Déry Tibor A napok hordaléka című kötete, ami a maga idején híres könyv volt, ma pedig kordokumentum, a ‘64 és ‘77 közötti cikkeinek gyűjteménye. A másik Jorge Amado egy regénye, amit még nem ismertem.

Meglehet, mire az idén a hetvenharmadik életévét betöltő József Attila-díjas író az említett alkotások végére ért, új címet is adott a köteteknek. Letehetetlen.   

Eső előtt, eső után  A két cég által működtetett úgynevezett könyvszekerek megtalálhatók többek között a Corvin negyednél, a Corvin mozi előtt; a Kálvin téren a Ráday utca felöli metrófeljárónál; a Margit körúton, a Bem mozival átellenben vagy éppen a Nyugati téren, a 4-es, 6-os villamosok megállójával párhuzamosan. Az okos találmány egyetlen hátulütője a sokszor kiszámíthatatlan időjárás, hiszen esős, zivataros napokon – nomen est omen – kinyitni sem érdemes az alapvetően nyitottan üzemelő négykerekűeket. 

img_20230530_172506_mozgokonyvek_corvin_koz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr218142396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása