PONYVALEGÉNY

Mi újság?

RIPORT | Az ingyenes kiadványoknak se szeri, se száma, amelyek megszólítják az utca emberét az aluljárókban és a kapualjakban, az persze más kérdés, hogy a mai fiatalság nagy részét mindez a rekkenő hőség ellenére is hidegen hagyja

2021. június 24. - Horváth M. Attila

szellkalmanter.jpgVan, aki rühelli, más meg egyenesen rajong értük – vagy legalábbis elviseli. Nevezhetjük reklámújságnak, szórólapnak, propagandakiadványnak vagy ingyenes napilapnak, mindegyikük olyan, mint a tikkasztó, izzadsággerjesztő hőség: nem lehet kikerülni.

ujsagotne.jpg

„Újságot ne!” A takaros ház kerítésére felszerelt postaládára csupa nagybetűvel pingált felirat egyértelműen fogalmaz. Ha valaki azt gondolná, az ott lakó rühelli a betűket, ezáltal tájékozatlan, netán funkcionális analfabéta, alaposan téved. Merthogy az idős özvegy a négy fal foglyaként nem csupán nézi a venezuelai, török vagy éppen tádzsikisztáni, egy kaptafára készült, se eleje se vége szappanoperákat Yilmazzal, Demirrel és Züleyhával, hanem szívesen olvas is róluk valamelyik erre szakosodott színes magazinban.

reklamanyag_nem.jpg

Már persze, ha Attila fia vagy Gyula bá, a szomszéd elhozza neki egy kiló (vagy egy üveg, mikor hogy...) barack és egy fél dinnye társaságában. Gabriella asszony mindenre és mindenkire kíváncsi – holott nem a Pletykafészek a kedvenc sorozata –, nem is szólva Gáspárnéról, a hiteles ex-hírmondó leendő hitvesről, no meg a mindig érdekes, rezignált arckifejezésű könyörtelen Tanár úrról, aki történetesen nem Nagy Ervin.

nyugati_felszin.jpg

A Nyugati pályaudvar pedig történetesen nem a Hilton előszobája, bár elnézve a felhozatalt, az „itthoné” éppenséggel lehetne. Délután negyed hat előtt nem sokkal az aluljáróhoz érve fehér pólós, lengén öltözött teremtések mosolyognak a gyárból igyekvőre, a villamosról lekászálódó lépcsőzőre és a közeli szupermarketből cekkerrel kifurakodóra. Félreértés ne essék, ezek a lányok nem a bájaikat kínálják – bár ez a tevékenység sem ördögtől való errefelé –, hanem osztogatják az egyik ingyenes napilap délutáni számát, váltakozó sikerrel. Mint megtudom tőlük, diákmunkában végzik a dolgukat, ám amikor azt kérdezem, megéri-e összeaszalódni a hőségben, az egyikük a vállát vonogatva jegyzi meg: „Jobb, mint a semmi”.

nyugati_aluljaro.jpg

Az sem volt semmi, hogy néhány évtizede még rikkancsok hangja lengte be a (Blaha Lujza vagy a hajdani Moszkva) teret, és bár a mondás szerint jó bornak is kell a cégér, olybá tűnik, jelen esetben mindez nem feltétlenül igaz, ám némileg ellentmond, hogy tőlük méterekre még halomban állnak az A/3-as formátumú periodikák... Akad persze néhány tucatnyi a kék fejléces újságból is, a ránézésre nagypapakorú, köpenyes osztogató és az ifjú hölgyek azonban olyanok, mint a kamrában a meggy- és a szilvabefőtt: jól megférnek egymás mellett.

szorolap_belvaros.jpg

Néhány villamosmegállónyival lejjebb, közel a Duna-parthoz rendezett külsővel megáldott ház kapualjában ugyanígy vannak glédában a különböző élelmiszerláncok és egyéb üzletek akciókkal telezsúfolt újságjai. Kínálják a paradicsomot, a sertésoldalast, a turmixgépet, meg az úszómedencét. Kétségtelen, ha utóbbi kettőt egyidejűleg használja a nem odafigyelő leendő vásárló, megrázó élményben lehet része. Amennyiben az illető ügyetlen, a párja lehet Ügyet Lenke, ám aki az ominózus házból kisétál, biztosan nem az, már csak azért sem, mert Móniként mutatkozik be. Amikor felvetjük neki a témát, a szája mosolyra húzódik – lám, ennyit tesz, ha nem kell maszkot viselni – és kijelenti: tapasztalata szerint a negyvenes-ötvenes korosztály fogékonyabb a papíralapú információszerzésre, ám ő, ha valamit meg akar nézni, egyértelműen az internetet választja. Néha átlapoz egyet-kettőt, de alapvetően nem figyeli az akciókat.

9_masodikoldal.jpg

A IX. kerületi önkormányzat ellenben odafigyel a részletekre. Mint azt a Baranyi Krisztina vezette testület égisze alatt a nevében és küllemében is megújuló helyi, immár havonta megjelenő, nem Ferencváros néven futó lap legutóbbi két számának második oldalán tudatták az olvasóval, a júniusi (minden hónap végén frissülő) kiadvánnyal együtt ismét három matricát juttatnak el minden kerületi lakos postaládájába. Az ötlet amennyire egyszerű, annyira nagyszerű: amennyiben Bözsi néni a Hurok utca 2.-ben nem ragasztja ki egyiket sem, vagy ha a kékkel díszíti, továbbra is bedobják neki a nyomtatott magazint, ha pedig bármelyik másik színű vinyettát helyezi el a levélszekrényén, bizonyosan helyi nyomtatott újság nélkül marad. A többi önkormányzat számára is megfontolandó és – hogy azt ne írjuk – ragadós lehet a ferencvárosi példa, lévén a matricákat csupán egyszer kell eljuttatni a lakóközösség tagjaihoz, míg a nevében ugyan ingyenes, ám az előállítás, a nyomdaköltség és a terjesztés miatt súlyos forintokba kerülő lapokat többször is, ugyanakkor amennyiben nincs rá igény, értelemszerűen felesleges, ellenben gondolkodni és felelősen gazdálkodni nem az.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr116604072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása