PONYVALEGÉNY

Megingathatatlan ingatlan

A fővárosban az új lakásokra sokkal nagyobb a kereslet, mint a régiekre

2021. május 30. - Horváth M. Attila

img_20210527_170055.jpgAz ingatlanpiacon régóta jelenlévő egyik szakportál kimutatása szerint 2021-ben mintegy 163 (!) százalékkal többen kerestek új építésű lakást januártól áprilisig, mint az előző esztendőben. Érthető, hogy a tavaly márciusban Magyarországon is berobbanó koronavírus-járvány hatással volt a 2020-ban tapasztalt érdeklődésre, miközben az árak idén sem csökkentek.

A fentebb citált portál elemzése alapján a tavasz első felében egy új építésű lakás átlagosan 903 ezer forint volt négyzetméterenként, ami azt jelenti, hogy egy ötven négyzetméteres lakáshoz 45 millió 150 ezer forintért lehet hozzájutni. Persze nem mindegy, hogy valaki a II. vagy a XX. kerületben nézelődik. A belvárostól nem messze, a IX. kerület frekventált részén tavaly ilyenkor még masszív munkagépek dolgoztak, manapság viszont a finomhangoláson van a hangsúly.

img_20210317_172633.jpg

Bár a hirdetmény szerint már 2019 márciusában át kellett volna adniuk kulcsrakészen a lakásokat – a tájékoztató szerint még hétnek nincs tulajdonosa –, idén május végén megállapítható, hogy a kivitelezők több mint kétéves (!) csúszásban vannak, ami az építőiparban bekalkulálható késések mellett sem megszokott időtúllépés, igaz, a járványhelyzetről akkortájt hallani sem lehetett, következésképp a hatásaira felkészülni sem. Hogy nem csupán a hétköznapi élet, de az ingatlanpiac is örök körforgás, azt a fentebb citált 163 százalékos tény is jelzi.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr716576164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása