PONYVALEGÉNY

Nyitott ajtó: helló, világ!

A lazítás időzítése sok kérdést felvet, legfőképpen azt: nem lesz túl korai?

2021. április 07. - Horváth M. Attila

img_20210407_173225.jpgÁprilis 7., szerda: eljött a lazítás ideje. Hiába a rémisztő halálozási adatok, miután a koronavírus-járvány harmadik hullámában elérte az átoltottság a két és fél milliót, az ország fellélegezhet (?), így megkezdődött a fokozatos újranyitás. Az eddig zárva tartó üzletek a hét közepétől ismét fogadhatják a vásárlókat, a kijárási tilalom pedig mindössze hét órára rövidül, azaz este tíztől reggel ötig tart.

Csalóka napfény. Amíg napokkal ezelőtt – még márciusban – egyetlen póló szolgálhatott felső öltözetként, manapság a tornacipőt felváltotta a meleg bélésű bakancs, a divatos megoldásokkal piacra dobott rövid ujjúak helyett pedig a jó messzire, de legalábbis a szekrény mélyére hajított kabátok vártak toporogva az oldalvonal mellett. 

A fokozatosság elvét betartva először még csak résnyire nyílik a világra az ajtó, de Magyarország lassan újra levegőhöz jut. Arra azonban csak az idő adhat pontos választ, nem bizonyul-e korainak a nyitás. A halálozási adatokról legyen elég annyi, hogy míg az igazoltan koronavírus-fertőzésben, illetve annak szövődményeiben elhunytak száma hazánkban 2020. december 31-ig 9528 volt, az április 7-én, szerdán reggel nyolc óra tíz perckor fennálló állapot szerint 22409-en állt a számláló, avagy az idei esztendőben közel száz nap alatt mintegy háromezerrel többen haltak meg, mint tavaly egész évben összesen. 

Amíg a szakemberek szerint minimum nyolcvanszázalékos átoltottságra – mintegy hét és fél-nyolc millió honpolgár – volna szükség a biztonságos újranyitáshoz, ne feledjük azt a tényt sem, hogy a jelenlegi két és fél milliós szám korántsem teljes védettséget takar, hiszen hozzáadták azon lakosokat is, akik csupán az első oltást kapták meg, ami pedig jó esetben is csak hatvanszázalékos védettséget jelent a vírussal szemben. 

Nehéz volna pozitívan értelmezni és üdvözölni a pedagógusok, illetve az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók beoltását abban a tekintetben, hogy az intézmények április 19-i újranyitásakor még nem lesz, nem lehet meg a résztvevők teljes védettsége, hiszen jó esetben is csupán az első vakcinát kaphatják meg addig. 

Ami még aggodalomra adhat okot: jóllehet, április 7-től az élelmiszerláncok bejáratánál is kiplakátolva hirdetik, hogy összesen hány vásárló tartózkodhat az üzlettérben, ami szép és jó, csak amíg egy ilyen egységben tíz négyzetmétert számolnak egy betérőre, addig valaki kiplakátolhatná azt is, szerda délután úgy négy és öt óra között hány négyzetméter jut egy főre az elsőajtós felszállást felfüggesztő BKK-járatok bármelyikén.

img_20210329_173145.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1316493672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása