PONYVALEGÉNY

Árnyék a falon

Dorka cica emlékére

2020. június 27. - Horváth M. Attila

img_20190703_112118.jpgDorci, Dorcika, gyere ide! Hova bújtál? Előttem vagy, amint hathetesen átléptem Veled a küszöböt. Éppen tizennégy éve történt. Emlékszem, Brazília–Horvátország vb-meccs volt, de kit érdekelt, hiszen (akkor még) aprócska kék szemeiddel és elfojtott nyávogással adtad a tudtomra, hogy egy cica nem csupán szép meg aranyos, hanem éhes és szomjas is, kiváltképp egy hosszú út után. 

Uzsgyi, irány a közeli Spar! Rémlik, hogy párizsi volt az első menüd, és az is a retinámba égett, hogy néhány nappal később az ágyon kihajtott bulvárnapilapra ültél olvasás közben, én felvettelek, Te pedig nemes egyszerűséggel azonnal lepisilted, de sem akkor, sem utána nem tudtam haragudni.

429301_170400886402219_1982759465_n.jpg

Azt mondják, egy macskánál az a bizalom jele, ha simogatás, dédelgetés közben behunyja a szemeit. Már az elején kialakult ez a harmónia, hiszen a legtöbbször az éjszaka kellős közepén felkucorodtál hozzám, aztán hol a lábamnál, hol a mellkasomon kinyújtózva aludtál.

p6190010.JPG

Tavaly májusban és júniusban kétszer is elvittelek az Állatkórházba, ahol az ott dolgozók a karmaidat és a kis vesédet is rendbe hozták. Azóta is ostorozom magam, ha már a lelkiismeretes helyi erők nem tartották fontosnak, én miért nem jeleztem, hogy végezzenek el egy ultrahangot és vegyenek vért. Mert lehet, hogy akkor… De már nincs akkor.

p4220043.JPG

Rémisztően alacsony volt a cukrod, amikor vittelek. Április elsején bolondozni, viccelődni kellett volna, ehelyett jött a kijózanító diagnózis: készüljek a legrosszabbra, de reméljem a legjobbakat. Az infúzió után jobban voltál, és én csak lestem, hogy a korábban megszokott helyeket újra bejártad, felfeküdtél az ágyamra, aztán leugrottál. Este fél hétre vittelek az újabb infúzió miatt, de már nem engedtek ki. Éjfél után még lesétáltam a rendelőbe, a kopogásomra a meglepett asszisztens jött ki, mint elmondta, ilyen esettel még nem találkozott, hogy valaki ebben az időpontban a kedvence felől érdeklődjön. Várnom kellett, míg az állatorvos elém állt. Hajnal fél négy felé járt az idő, amikor megszólalt a telefon.

p5140001.JPG

Hófehér papír. Rajta dátumok, aláírások, pecsétek, összegek. És a legnehezebben olvasható rész... Néhány nappal a halálod előtt égi jelet kaptam. Ahol jártam, este hét körül megjelent egy kíváncsi tekintetű, hasonszőrű négylábú. Leült és engem nézett, egészen beleolvadva a környezetbe. Akkor és ott nem tudatosult bennem hirtelen, mit jelent ez, egyáltalán mit akar üzenni a sors? Az április 2-án, csütörtök hajnalban történtek óta azonban minden új értelmet nyert. 

img_20190624_070413.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1415971360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása