PONYVALEGÉNY

Hagymási Zoltán: „Hollandiában olyan gyerekeket választanak ki, akik mentálisan erősek”

Az A-licences labdarúgóedző Bredában járt szakmai tanulmányúton, aki kollégáival három nap után tanulságokkal térhetett haza

2019. október 23. - Horváth M. Attila

hagymasi_zoltan.jpgMagyar futballedzők maroknyi létszámú csapata szakmai tanulmányúton járt Hollandiában. Az előkészítés és az utazás különböző fázisairól, illetve a Bredában tapasztaltakról Hagymási Zoltán A-licences szakember számolt be a Ponyvalegénynek.

Dániel fia a Győri ETO-ban pallérozódott, a jókötésű hátvéd egészen az NB II-ig vitte. Hagymási Zoltán megjárta az élvonalat, de mindig tettre és tanulni kész. Olyan szakember, aki sohasem elégszik meg azzal a tudással, ami van, mindig többet, egyre többet akar. Ez viszi előre – és ez vitte Hollandiába. 

ponyvalegeny_mini.jpgFelfedezhette volna az óramű pontosságú Svájc egy részét vagy az osztrákok németekhez hasonlatos precizitását Bécsben vagy Salzburgban. Hogyhogy Bredába vezetett az útja?

Minden évben más európai országot célzok meg, idén Hollandiára esett a választás – felelte Hagymási Zoltán A-licences edző, a dunaföldvári Holler UNFC klubigazgatója, aki a minap, október 22-én ünnepelte az 55. születésnapját.

ponyvalegeny_mini.jpgA kapus Babos Gábor vagy éppen a korábbi újpesti és ugyancsak ex-MTK-s Fehér Csaba ugyanúgy volt a helyi NAC labdarúgója, mint Horváth „Kispera” Gábor. Ez előnynek számított, nem?

Segített a magyaros múlt. Horváth Gábor anno nálam végezte az UEFA B-licencet, és azóta is tartottuk a kapcsolatot, igaz, nem mindennap beszéltünk, de azért megtaláltuk egymást. Ő jutott eszembe először és tudtam, hogy nyáron a Bredánál kap edzői munkát.

ponyvalegeny_mini.jpgSok szervezést igényelt, hogy teljesítse a külhoni „küldetést”? Egyáltalán miként képzelje el az olvasó, miként zajlik egy ilyen szakmai út előkészülete?

A szervezés nem nagy munka. Gáborral már a nyáron felvettem a kapcsolatot, vázoltam, hogy három és öt fő között mennénk ki. A repülőutat, a szállást, az autókölcsönzést is magam végeztem. Természetesen előtte egyeztettük az időpontot úgy két hónappal előtte. Elmondtam neki, hogy mit szeretnénk látni, és ha a főnökével egyeztetett, illetve mehetünk, akkor onnantól kezdve már foglaltam is mindent. „Kispera” mindent megszervezett, végig velünk volt, így hálás köszönet mindenért neki! 

ponyvalegeny_mini.jpgMégis, mennyi időt töltött kinn Bredában és milyen szakmai tapasztalatokat szerzett Hollandiában?

Mivel gyakorló edzők vagyunk állandó kollégáimmal, Fogl Sándorral és Polonkai Csabával, mindig csak három napra utazunk. Szerencsére mindig úgy alakul, hogy már délelőtt kint vagyunk és a harmadik nap késő este jövünk vissza. Az edzőképzést, amikor végeztem – 1999-ben és 2002-ben –, akkor a holland stílussal sokat találkoztunk. Utánpótlásedzéseket, utánpótlás bajnoki mérkőzést és természetesen felnőtt csapatedzést is sikerült megnéznünk, valamint kaptunk egy kilencven perces prezentációt is Eric Hellemonsttól, a Breda utánpótlás Igazgatójától. Jól sikerült és hasznos szakmai út volt.

ponyvalegeny_mini.jpgA helyiek részéről milyen volt a fogadtatás? Ugyanúgy bántak önökkel, mintha Horvátországból, Csehországból vagy Romániából érkeztek volna?

Mondhatom, hogy barátként, ismerősként vártak bennünket, Horváth Gabi jól előkészítette a terepet.

ponyvalegeny_mini.jpgMilyen szorgosan feljegyzetelt tudnivalókat, szakmai ínyencségeket, kinn ellesett finomságokat tudna említeni?

Hollandiában a legfontosabb a kiválasztás, ezen belül pedig az, hogy olyan gyerekeket választanak ki, akik mentálisan erősek, akarnak tanulni, fejlődni, mindig egy cél lebeg előttük. Fontos, hogy a szülök is hogyan gondolkodnak, mennyire segítik a gyermeküket, azaz mit látnak a gyerekek otthon. A tanulás is alap, márpedig a kiválasztásnál ezek a dolgok a száz százalékból ötvenet tesznek ki. Most, hogy testközelből látom a mi utánpótlásunkat, azt kell mondjam, ha ezek alapján kellene kiválasztanom a játékosainkat, hát… Nem sokat találnék, sajnos! 

ponyvalegeny_mini.jpgA mai, virtuális valósággal telített, piff-paff-puff típusú és rúgd-üsd-vágd elnevezésű internetes játékoktól hemzsegő világunkban csodálkozik ezen?

Nézze, egyre kevesebb gyerek focizik, de inkább úgy fogalmaznék, ahogy most látom, az U19-es korosztály katasztrofális állapotban van! És itt főleg a létszámra gondolok, azaz nincsenek könnyű helyzetben az NB II alatti szinten lévő egyesületek utánpótlásedzői. A holland stílust azért láttuk, labdatartás különböző területen, technikai elemek gyakorlása és természetesen a pressing. A hollandok még híresek arról is, hogy sok játékost nevelnek ki a topbajnokságokba. A Bredánál is fontos láncszem, hogy minden évben sikerüljön eladni három-négy utánpótláskorú labdarúgót. 2019-ben egy 17 éves játékost adtak el a Manchester Unitednek, de a PSG-hez és a Feyenoordhoz is került fiatal. Az U19-es kapusuk pedig a felnőtt csapat keretéhez került. Nem rossz! Még ami meglepett minket, hogy nem dobálóznak az edzői kinevezésekkel. Mire gondolok? Itt is megbecsülik azokat a játékosokat, akik a Bredánál fociztak, de a tréneri munkát az utánpótláscsapatoknál kezdik, mint segédedzők. Itt töltenek el két, három vagy négy évet, és ha úgy látják, hogy fejlődnek, akarnak még tanulni, alkalmasak erre a pályára, akkor kapnak egy U17-es vagy U19-es társulatnál vezetőedzői posztot. Szimpatikus út. Természetesen a csapatmunka náluk is az első között szerepel, nincs fúrás-faragás, irigykedés. Mindezeken felül érdekesség, hogy volt egy délelőttünk, amikor kirándultunk, így jutottunk el Rotterdamba, ahol a Feyenoord stadionját néztük meg, majd Hágát vettük be. Intenzív három napon vagyunk túl.

ponyvalegeny_mini.jpgIntenzív időszak vár a legutóbb Azerbajdzsánt finoman fogalmazva is kínnal, keservvel legyőző nemzeti tizenegyünkre is, azt pedig csak remélhetjük, hogy nem szurkolók ezrei kerülnek az intenzívre… Miként látja a magyar válogatott esélyeit a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra való kijutással kapcsolatban?

Sikerült az Eb-re jegyeket vennem. Örülnék, ha a magyar csapatnak a helyszínen szurkolhatnék a barátaimmal. Marco Rossi jó választás volt, látni a válogatotton a fejlődést. Stabilabbak vagyunk, van egy stílusunk, van egy elképzelésünk a játékról. Úgy látom, hogy felállt védelem ellen nem igazán tudunk játszani. Kevés játékosunk van, aki eléri a jó nemzetközi szintet. Van egy kezdő tizenegyünk, amelynek tagjai nem tudnak folyamatosan a topon lenni. Szerintem a hazai szlovákok elleni mérkőzésen ment el a tuti továbbjutás. Nehéz lesz megcsinálni, mert már nem csak rajtunk múlik. Meglepetést majd akkor okoz a társaság, ha kijut a kontinenstornára, de az nagy öröm lesz számunkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr6215252760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása