PONYVALEGÉNY

Pestszentlőrinc: tisztelt és tesztelt emberek – segítőkészségből jeles

Néhány perc alatt kidomborodott a XVIII. kerület jó értelembe vett falusias jellege

2019. augusztus 28. - Horváth M. Attila

lorinc_kopf_163844.jpgPestszentlőrinc nem a világ vége, bizonyos értelemben mégis. Nem olyan nyüzsgő, ritmusos és féktelen, mint a főváros közepe, de talán éppen emiatt szerethető igazán.

Az elmúlt napokban „hivatalból” volt arra dolgom, és ha már ott jártam, felfedeztem kerítés mögött tartott elefántot, egészen kreatív megoldással elhelyezett „növénymixet” és a kapuban békésen bóbiskolva fejet hajtó napraforgót.

Szemeretelepnek van valamiféle jó értelemben vett falusi bája, amit az alábbi történet is példáz. Próbára tettem az ottaniakat, és háromból hárman nemhogy unottan tovatipegve elhajtottak volna a búsba, hanem roppant segítőkésznek bizonyultak. A sors úgy hozta, hogy az első három szembejövő – illetve megszólított – mindegyike hölgy volt, akiktől azt kérdeztem, hogyan juthatok el Szemeretelep vasútállomástól a Varga Katalin utcába? Mindannyiukat harmincöt és negyvenöt közöttinek tippeltem, és készségesen elmagyarázták, merre haladjak, illetve esetleg melyik út a legrövidebb.

Utólag elárulhatom: egyikük (róla lerítt, hogy nem régóta él a kerületben) kerülőutat javasolt, a másik kettő viszont tökéletes útbaigazítást adott. Amelyikük kerülőutat javasolt, láthatóan sietett, de mindvégig szimpatikusan magyarázott, a másik kettő közül az egyik a családi házuk kertjében tevékenykedett, a másik pedig utcai járókelő volt. 

A részletek ez esetben azért fontosak, mert a nem reprezentatív rögtönzött felmérésből (is) kiderült, hogy Budapest XVIII. kerületének ezen részén az emberek ráérősen, nyugodtan kommunikálnak, valamint olyannyira figyelnek egymásra, hogy ismeretlenül rá is köszönnek, amin a vasútállomás felé tartva egyenesen meglepődtem. Mert ez tényleg csak „falun” szokás, a városban nem…

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1115029094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása