PONYVALEGÉNY

INTERJÚ | Bukovszki Máté, az FC Dabas masszőrje: „Korábban jött az ötlet, hogy ezzel szeretnék foglalkozni”

A 29 éves sportember már csak a munkájával foglalkozik, bár amondó, ha megkérik, szívesen beszáll játszani, mert jó kondiban tartotta magát

2024. február 09. - Horváth M. Attila

p5110063.JPGfociakobon_ponyvalegeny_leadhez.pngDABAS | Irigylésre méltó helyzetben van. Ismer mindent és mindenkit és még a labdával is jó barátságban van. Mint az alábbi interjúból kiderül, ez sem utolsó szempont, ha valaki a futball világában marad vagy inkább új életet kezd – masszőrként. Márpedig Bukovszki Mátéval éppen ez történt.

p5110138.JPGponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgHogy hogy nem, az edzésen páratlanul vannak a hétköznapokban klottgatyában, atlétában tréningező, hétvégenként az FC Dabas címerével futballozó urak – beszáll az egymás közti játékba?
Nem, már csak a munkámmal foglalkozom, bár nincs kizárva – indította a Ponyvalegénynek adott interjúját az NB III Dél-Keleti csoportjában 17 forduló után 26 szerzett ponttal a tabella 6. helyén telelő METON-FC Dabas nemrégiben kinevezett masszőrje, a 29 esztendős Bukovszki Máté, az egyesület egykori labdarúgója. – Ha megkérnek rá, szívesen beszállok, mert úgy gondolom jó kondiban tartottam magam.

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgHuszonkilenc évesen nehéz megbékélni azzal, hogy már nem a futball teszi ki a mindennapjait, vagy legalábbis nem úgy, ahogy azt több mint egy évtizede eltervezte?
Az elején még igencsak nehéz volt ezzel a dologgal megbarátkozni, hiszen kiskorodtól fogva egy közegnek a része vagy, ahová mindig szívesen mész, még ha a legkeményebb edzéseken is kell átesni. Úgy gondolom, ez nemcsak a focinál, hanem minden olyan sportnál nehéz, amit az ember gyerekkora óta csinál.

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgJó néhány helyen megfordult rövidke pályafutása alatt, de végül szépen keretbe zárta a történetet, hiszen Dabas volt az alfa és az ómega, majd az új kezdet, de erről majd kicsit később. Melyik időszakot tartja a legtöbbre?
Ezen sokszor tűnődtem, hogy melyik volt a legszebb, hisz mindegyiknek meg volt a maga szépsége, de ha nagyon ki kéne emelnem valamit, akkor a megye-hármas Inárcsnál eltöltött időt említeném, amellyel az ősszel bajnokok voltunk, a jó eredmény mellett pedig egy jó társaság is kialakult.

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgTudatos döntés volt, hogy a sportkarrierje befejezése után masszőrként marad a labdarúgás mellett vagy hirtelen elhatározásból fakadt?
Igen, már korábban jött az ötlet, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Inkább a foci abbahagyása volt spontán.

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgp5110122.JPGNem mondom, hogy a gyúróé nyugdíjas állás, de nyilván hosszabb távra tervez: van, egyáltalán lehet egy masszőrnek ugyanolyan célokat kitűznie, mint a játékosoknak, vagy csak és kizárólag a részfeladatok éltetik, azok foglalkoztathatják?
Természetesen igen. Rengeteg az alternatív egészségügyi megoldás és több szempontból lehet komplexen segíteni egy mozgásszervi problémán. Mondhatni, a masszázs már töredéke a munkámnak. Folyton van mit tanulni és rengeteg a különböző probléma.

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgMeglehet, butaságnak tartja a felvetést, de érdekel a véleménye. A futball már számtalanszor bebizonyította, nem árt, ha egy tréner nem csupán a járókában látott labdát, ugyanakkor van ellenpélda is, többek között José Mourinho személyében. Egy labdarúgócsapat esetében van jelentősége, illetve lehet előny bármiben, hogy a masszőr nem is olyan rég még futballozott és nem is volt tehetségtelen?
Teljesen jó a kérdés. Szerintem nagyon sokat számít, mert tisztában van vele, hol, mikor lehet problémás egy terület és hogyan lehetne megelőzni a sérüléseket. Azt gondolom, könnyebben lehet alkalmazkodni a játékosokhoz minden szempontból úgy, hogy én is az voltam.

dabas_ii_csapat_1.JPG

 Első bilikkre  Az alábbiakban arra kértük Bukovszki Mátét, reagáljon egy, esetleg több mondatban bármit, ami futballkarrierjével kapcsolatban rögvest az eszébe jut.

fc_dabas.png FC DABAS, az utánpótlásévek | „A 2011/2012-es szezont emelném ki: veretlenül lettünk bajnokok és ez volt a mérvadó a fejlődésemben.”
inarcs_vse.png INÁRCS VSE, az első felnőtt csapat | „Inárcsra úgy mentem, hogy nem tudtam, mire számítsak, de csak pozitívan tudok visszaemlékezni rá, ugyanis egy nagyon jó csapathoz kerültem, ahol nagyon jó eredményeket értünk el.”
orkeny_se.png ÖRKÉNY SE, a nagy kihívás | „Örkényre már úgy mentem, hogy muszáj felkötnöm a gatyám, ha szeretnék valamit elérni, amit szépen sikerült is elérnem egészen addig, ameddig közölték az orvosok, hogy a térdemet meg kell műteni.”
fc_dabas.png FC DABAS II., a végjáték | „Amikor a Dabas II.-be visszajöttem, azt gondoltam, hazatérek, de valahogy a csapat, ami fogadott, nem nagyon volt összhangban és egységben. Sajnos akkor és ott a helyzet több sebből vérzett, amiért csak bandukoltunk hátul és a bennmaradásért harcoltunk. Nem gondoltam, hogy ilyen korán érkezik el ez a pillanat, de egy edzés előtti megbeszélésen jött a spontán elhatározás, hogy abbahagyom a focit és nem kérek többet belőle. Utána még két hónapig tartott a futsal, aztán azt is befejeztem.”

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr4518322829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása