PONYVALEGÉNY

Kilencven év után: NB I-es Fradi-arany veretlenül?

Az Újpesten egy hete 6–0-val átgázoló és a második számú nemzetközi kupa csoportkörét csütörtökön győzelemmel indító Ferencvárosnak a 2022/2023-as szezonban összejöhet a nem mindennapi bravúr

2022. szeptember 11. - Horváth M. Attila

groupama_arena_belul.jpgfociakobon_ponyvalegeny_lead.pngBUDAPEST » Természetesen messze még a szezon vége, meg aztán vasárnap 17 óra 30-tól a második helyezett Kisvárda elleni, hazai környezetben megvívandó rangadó vár – legalábbis papíron – az eddig lejátszott öt bajnokijából ötöt megnyerő Ferencvárosra, Sztanyiszlav Csercseszov alakulata kilencven éve „látott” Fradi-bravúrt vihet véghez.

Jelzésérték. Az FTC úgy áll az NB I-es tabella élén hét fordulót követően, hogy a társulat neve mögött csupán öt lejátszott bajnoki áll, ugyanis a zalaegerszegi – ne feledjük, a ZTE-nél az a Ricardo Moniz ül a kispadon, aki jól ismer(het)i a zöld-fehéreket, miután korábban volt a fővárosiak edzője – és a paksi találkozó a nemzetközi kupakötelezettség miatt későbbi időpontban kerül lejátszásra. A hét közepén a Fradi megmutatta, hogy hetvenöt percet tíz emberrel játszva sem esélytelen egy gárda a török Trabzonspor ellen hazai pályán, így a Groupama Arénában Dibusz Dénesék 3–2-es sikerrel kezdték az idei Európa Liga-kalandot. Ez a diadal, no meg az egy hete Újpesten aratott 6–0-s (!) bajnoki siker olyan önbizalmat adhat hosszabb távon is a társaságnak, amely elegendő lehet – mire is? Az aranyéremhez feltétlenül, ám elnézve a keretet, no meg azt, hogy – ha csak nem alkot maradandót a Kisvárda vasárnap délután, illetve kora este – hosszabb távon nincs ellenfél a magyar ligában, ezúttal könnyen elképzelhető, hogy a Ferencváros 2023-ban veretlenül szerzi meg fennállása harmincnegyedik bajnoki címét – rekordbajnokhoz méltón. A magyar futballtörténelemben volt már erre példa – csak ehhez éppen kilencven évet kell visszalapoznunk az annalesekben, merthogy a történelmi tettre 1932-ben került sor. 

Négy fővárosi egyesület, öt veretlen csapat a magyar első osztályban 

Olykor elképedve figyeljük az európai sztárcsapatok, a német Jürgen Klopp vezette angol Liverpool – persze nem mostanság... – vagy az olasz Carlo Ancelotti dirigálta spanyol Real Madrid lehengerlő futballtól kísért verhetetlenségi mítoszát, hazánkban sem számít lehetetlen küldetésnek fájdalmas kudarc nélkül megszerezni az élvonalbeli bajnoki címet.

debrecenivsc_2012.jpgHa már Hispánia kapcsán a fővárosban „járunk”, eddig erre a budapesti csapatok közül négy ért el ilyen bravúrt: az MTK kétszer (1914-ben és 1918-ban), a Ferencváros (1932-ben), a Honvéd (1952) és legutóbb az idén nyáron az élvonalba visszatérő Vasas (1966). Nem szabad azt sem elfelejteni, ha az „összképet” nézzük, legutóbb, éppen tíz éve, 2012-ben a Debreceni VSC ünnepelhetett veretlenül elhódított bajnoki címet, méghozzá Kondás Elemér irányításával, aki néhány napja írt alá Angyalföldön, hogy átvegye Kuttor Attilától a Vasas kispadját.    

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr4517928689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása