PONYVALEGÉNY

Kosárlabda, női NB I: hölgyinvázió – másként

A Győr és az ELTE BEAC bajnokiján nem csupán a játékosok, hanem az edzők, a játékvezetők és a meccsellenőr is a szebbik nemet képviselte

2021. november 28. - Horváth M. Attila

ivanyidalma.jpgVannak még csodák. Ahogy dartsban, bowlingban vagy agyaggalamb-lövészetben, úgy a kosárlabdában is.

Alig egy hete Győrben a női kosárlabda NB I-ben a helyi Uni Győr Mély-Út az ELTE BEAC Újbudát fogadta. Optimális esetben a házigazdát a pécsiek egykori válogatott klasszisa, Iványi Dalma, míg a vendégeket a nemzeti együttes ex-soproni kiválósága, Balogh „Bubu” Judit irányítja, csakhogy ezen a bajnokin a fővárosiak kispadján utóbbi távollétében Horváth Bianka foglalt helyet. Túl azon, hogy mindkét gárdát hölgyedző dirigálta, a játékvezetők is a szebbik nem képviselői közül kerültek ki Tóth Cecília, Csabai-Kaskötő Brigitta és Varga-Záray Katalinnak köszönhetően. És ha mindez még nem volna elég, a mérkőzésellenőr (Sarkadi-Nagy Ágnes) szintén hölgy volt, amire a magyar kosárlabdasport történetében még nem volt példa. Az nem példa nélküli, hogy a Balogh „Bubu” edzette, remekül összerakott ELTE BEAC, ha minden összejön a társaságnak, a mezőnyből kiemelkedő Sopron kivételével bárhol tud nyerni, mégis meglepetésként hatott, hogy az újbudaiak az első, a harmadik és a negyedik negyedben összesen harmincnyolc (!) pontos előnyt elérve végül 87–65-re győztek – egy valóban történelmi meccsen. 

magyarbianka.jpgKeresd a nőt! A női kosárlabda NB I-ben az Iványi Dalma, Balogh Judit duót leszámítva egyetlen hölgy, Magyar Bianka dirigál gárdát (TFSE-MTK), márpedig hármójuk közül kétségkívül utóbbi a legfiatalabb. Kézilabdában ennél jóval több példát találni, elég, ha csupán a közelmúltra gondolunk, hiszen hirtelen Deli Rita (Fehérvár), Météfi Eszter (Békéscsaba, Kisvárda), Szabó Edina (Érd), Ottó Katalin (Vác) és Varga Márta (Vasas) szerepvállalása juthat eszünkbe. Női labdarúgásban – a korábban játékosként a László Kórházat is erősítő – Szabó Ilona Herczku István távozása után a Feminát irányította NB-s szinten, manapság a hölgyélvonalban Halászi Kinga (az újonc Puskás Akadémia) és Vágó Fanny idén szeptember közepétől (Ferencváros) dirigál. Utóbbi edzői pályára lépése cseppet sem számít meglepetésnek, hiszen közel négy évvel ezelőtt a Foci a köbönnek adott interjújában többek között így fogalmazott: „Célom, hogy első osztályú női csapatot irányítsak, de nem feltétlenül Magyarországon”.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr8416767666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása