PONYVALEGÉNY

Corvin Áruház: a Blaha Lujza tér pőre őre

Felújítás következik: elstartolt a hajdanvolt egyik legnépszerűbb budapesti épület rekonstrukciója (FOTÓGALÉRIA)

2021. április 13. - Horváth M. Attila

img_20210319_165742.jpgFurcsa jubileum: ebben az esztendőben lesz kilencven éve, hogy a Corvin Áruházban átadták Magyarország első mozgólépcsőjét, amelynek rengetegen jártak a csodájára. És 2021-ben immár látható jele is van annak, hogy valóban elkezdődött a plázakorszak előtti egyik legnépszerűbb fővárosi kereskedelmi egység felújítása.

Mintha az olaszok méltán világhírű nagyasszonyáról, a megtestesült római istennőségről, Sophia Lorenről került volna le egy hirtelen, ám nagyon is tudatos mozdulattal az estélyi ruha. A meztelen valóság persze olykor nagyon is kiábrándító tud lenni, így lehetünk a Blaha Lujza tér hajdanvolt ékkövével is. Pedig ha manapság valaki azt mondja, találkozzunk a Corvinnál, elsőre biztos, hogy a mozi vagy a hasonló nevű, három villamosmegállónyi távolságra található pláza jut eszébe. 

Sikk volt betérni és felkapaszkodni a mozgólépcsőre, gyerekfejjel különösen mámorító érzés volt mindez, hát még akkor, ha azt is tudja a manapság arra tébláboló ifjúság, hogy közvetlenül a bejárat mellett, az egykori pékség helyén édességbolt üzemelt. Apró papírzacskóban adták a tejcsokoládéba mártott mazsolás drazsét, és bizony már ezért megérte néhány megállót zötykölődni a Népszínház utcai végállomásig a jó öreg Ikarus 260-assal. 

corvin_ez_volt.jpg

Ifjonti hévvel persze nem a különböző színben pompázó csiricsáré függönyök vagy a csipkés terítők selymes tapintása hozza lázba az embert, sokkal inkább a hanghordozókkal telezsúfolt picinyke üzlet. A nagy- és kislemezek mellett magnókazettákat is árusítottak – csakúgy, mint a néhány másodpercnyi séta után a körút oldalán, a gyorsétteremmel szemben lévő Europeum helyén működő könyvesboltban. Előbb utóbbi, aztán előbbi zárt be és szűnt meg létezni, mintha sosem lett volna. 

A Corvin Áruház a környék botra támaszkodó legendájaként, afféle mementóként éli eme formájában végnapjait – érdemes lentebb a fotógalériára kattintani –, és ez még akkor is igaz, ha a 2022-es épületátadás távolabbnak tűnik, mint a Corvin mozi, ugyanis a tervek szerint a Blaha Lujza tér rekonstrukciójával együtt kerül sor a szebb napokat látott kereskedelmi egység renoválására. És ha Isten is úgy akarja, a mazsolás drazsé is olyan lesz, mint mostanság a környéken járkálók tekintete: finoman kimért.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr616500470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palazeti 2021.07.14. 11:51:21

Ez áprilisban volt, most július közepe van és azóta sem történt semmi...
süti beállítások módosítása