PONYVALEGÉNY

Magyar minta: apák és tigrisek, avagy jól csúszó szappanoperák

Kábel a rengetegben: a koronavírus-járvány a napi sorozatoknak is keresztbe tett

2020. május 08. - Horváth M. Attila

apatigris.jpgHazai pálya: ha a járvány miatt minél többször mossunk kezet szappannal, akkor amennyiben tévézünk, nézzünk minél többször szappanoperát? Kétségtelen: választékban nincs hiány.

Meglepő indítás: ezen sorok írója nem tévézik. Olcsó poén lenne azzal jönni, hogy a Kékesen nem fogható a TV2 és az RTL Klub adása, ám a helyzet ennél egyszerűbb: az internet, a visszajátszható tartalom korában az ember nem szívesen köti magát a fix műsoridőhöz, elvégre sokkal egyszerűbb letölteni, netán közvetlenül a neten megtekinteni a kívánt tartalmat.

mintaapak.jpg

Meg kell hagyni, az utóbbi években megjelenő sorozatok nívója felfelé ívelő pályát mutat, és bár sokan „lehúzták” a Balsai Móni főszereplésével forgatott Alvilágot, az összkép volt annyira kellemes, mint a májusi napsütés huszonöt fokban. 

Nem vagyok elájulva a napi sorozatoktól, sokáig ugyanígy álltam a Mintaapákhoz is, ám amikor nagyjából a negyvenedik epizódnál járt a történet, kíváncsiságból megnéztem az elsőt, majd az elkövetkező két hónapban finoman szólva is váltakozó megoszlásban, de a többit is, míg végül utolértem magam. Fenyő Iván remekel az önző és bunkó exfutballista szerepében, Klem Viktor kiváló ügyvédként (dr. Bartha Szabolcs), míg Szabó Kimmel Tamás állatorvosként, Mészáros Béla pedig „ezermesterként” hozza a „jó zsaru” figuráját. A koronavírus-járvány azonban betett a sorozatnak, a TV2-nek közel két heti anyag maradt csupán a dobozban, így a 97. epizódnál kifújt a sztori – a tervek szerint az ősztől ismét forgatásra jelentkezhetnek a Kovács Patríciát, Kuna Katát, Földes Esztert, Polyák Lillát, Pataki Szilviát és Stohl Andrást is felvonultató stáb tagjai. 

Napi után heti, avagy Mintaapák után Apatigris: az RTL Klubon futó sorozat forgatókönyvírója, Köbli Norbert a mindig kiváló Scherer Péterre írta a történetet – derült ki a népszerű Pepével készült egyik közelmúltbeli interjúból. A három lányt nevelő édesapának nem elég a „csemeték” – akiket a Korhatáros szerelemben megismert Rujder Vivien, Michl Juli és Schmidt Sára formál meg – ügyes-bajos dolgaival foglalkozni, szó szerint a nyakába zuhant Dorka, aki az úszómester közegénél, a víznél sokkal jobban szereti az alkoholt. Gryllus Dorka remek alakítást nyújt az állandóan a pohár után nyúló nő szerepében, ám hogy mi lesz a nyolcrészesre tervezett, jelenleg az ötödik epizódnál tartó széria vége? Csak egyvalami biztos: egy nő és egy férfi az oltár elé áll, ám hogy a három lány vagy az édesapjuk lesz-e az egyikük, ma még nyitott kérdés. 

Az ugyanezen a televíziós csatornán futó Mellékhatás talán még ennél is komolyabb témát boncolgat – szerencsére csak képletesen. A magyar fejlesztésű sorozatot thrillerként aposztrofálták, és való igaz, a jelenleg a hatodik epizódnál járó, amúgy tízrészes széria most kezd igazán belelendülni, feszültséget generálni. A csíkszeredai születésű Adorjáni Bálint – neve a Válótársakból, a Tóth Jánosból vagy éppen a Nyitva című mozifilmből is ismerős lehet – által alakított dr. Széphelyi Zoltán meddőségi specialista, ám elkövet egy műhibát, amit úgy hoz helyre, hogy humán reprodukciós eljárást alkalmaz egy állami tendernyertes maffiózó, illetve felesége kedvéért – csakhogy mindez Magyarországon illegális. A pörgős, a szereplők jellemvonásait mégis élesen láthatóvá tevő Mellékhatás sikerét olyan színművészek garantálják, mint Borbély Alexandra, Tenki Réka vagy A Viszkis című egész estés filmben Ambrus Attilát alakító Szalay Bence. 

Régi ismerősként köszönthetjük a palettán A Tanárt, amely 2018 óta minden esztendőben szórakoztatja a nagyérdeműt. A harmadik évadban is a Nagy Ervin által megformált Vasvári Szilárd, illetve a Trokán Nóra által életre keltett Kovács Lilla alakítja a főszerepet, mi több, ebben a szériában már az iskolában, a diákok előtt is felvállalják párkapcsolatukat. Új szereplőként, matematikatanárként csatlakozott a többiekhez Liptai Claudia. A tízből eddig négy epizódot láthatott a képernyőkuksoló közönség, és ami nagy erénye a sorozatnak, hogy mindegyik – egyébként különálló – történetnek van tanulsága. Ahogy annak is, hogy a „premierre” nem a televízióban, hanem a neten kerül sor (akárcsak az Apatigris és a Mellékhatás esetében), és a „fogyaszthatósága” miatt egyik sem utolsó szempont.  

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3815670212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása