PONYVALEGÉNY

Könyvajánló: 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz (felújított kiadás)

Már a Fantomszál és a Csuklyások is szerepel a mozirajongók kedvenc kötetében

2019. november 28. - Horváth M. Attila

1001film.jpgJóllehet, ha azt vesszük, hogy harminc nyelven jelent meg, nem is sok az a közel kétmillió példány, csakhogy az elmúlt esztendőkben egyre kevesebb nyomtatott könyvet olvas nem csupán a magyar, hanem a világpolgár is. Az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című kötet az elmúlt hetekben ismét megjelent, lévén ez már a 2019-es, felújított kiadás.

Ha valaki nem élt még akkor, amikor a filmtörténet egyik nemes darabját a mozik játszották, tavaly kora ősszel bepótolhatta a lemaradást. A Szarvasvadászt a korábban Vörösmarty mozi néven üzemelő Premier Kultcafé tűzte műsorára, márpedig vásznon látni az elbűvölő Meryl Streep fenomenális alakítását vagy csodálni a brutálisan vakmerő Christopher Walkent nem ugyanaz, mint a kütyürengeteg egyikén két telefonhívás között megtekinteni. Naná, hogy Michael Cimino mesterműve is megtalálható az évtizedről évtizedre haladó „köteteposzban”, de a Jurassic Park ugyanúgy helyet kapott a vaskos könyvben, mint Alicia Silverstone Spinédzserekje, utóbbi speciel némiképp meglepő módon. Az viszont már semmiképp sem az, hogy az újabb remek alkotások közül a Fantomszál a hasábokra kívánkozott, akárcsak a Csuklyások. Persze tény, hogy ezt a könyvet nem a villamoson, a Kalotaszeg és a Hauszmann Alajos utca között vizslatja az érdeklődő, de nem is azért találták ki. Felidézni, újra átélni, információt gyűjteni, nosztalgiázni, kedvet kapni. Erről szól az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz, ami legalább annyira nagyszerű kiadvány, mint a benne citált alkotások java része.

KÖNYVAJÁNLÓ

J. Schneider (főszerk.)–I. H. Smith (szerk.): 1001 film amit látnod kell, mielőtt meghalsz (Felújított kiadás, 2019)

A kötet elérhető és akciós áron megrendelhető a GABO Kiadó honlapján

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1915329948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása