PONYVALEGÉNY

Nem húsvét előtti nagypéntek, mégis ünnepnap: a Puskás Aréna avatására

November 15-én Uruguay ellen veheti először birtokba a magyar labdarúgó-válogatott és persze a publikum a nemzet új stadionját

2019. november 14. - Horváth M. Attila

puskas_arena.jpgNovember 15-én, pénteken 19 órakor Magyarország–Uruguay stadionavató labdarúgó-mérkőzésre kerül sor a Puskás Arénában. A Ponyvalegény sajátságos hangulatú múltidézővel hangol a nyitótalálkozóra.

Mentél már százszor boldogan, aztán jöttél ezerszer búskomoran. Nyakadban a sál, fejed felett zászló, a Verseny utca felé kanyarodó nyekkenő, csattogó busz egykedvű, mosoly nélküli törzsközönsége némán figyelt, amint a szokásos utadra indultál.

Eszedbe jut-e, büszke magyar, midőn „nagypénteken” ünnepi hangulatba hozod magad és belekiabálod a zuglói estébe, hogy „Ria, ria, Hungária!”, tudatosul-e benned, hogy ez az utad lesz az első, ami a Puskás Arénába vezet? Még új a név, még szokni kell, még nem áll rá a szád, még idő kell a berögzüléshez.

Felrémlik-e megannyi közelinek tűnő esemény, ami megesett Veled, a válogatottal, a magyar néppel? Visszamész-e az időben például 2009 szeptemberéig? A kapitány Erwin Koeman, a svédek pedig egy burleszkbe illő góllal, 1–1-et követően az utolsó pillanatokban vitték el a három pontot. Te pedig dühödben, erős felindultságodban, enyhe szódásszifon-nyomással a lelkedben hazafelé tartva kis híján kettétörted az 1-es villamos bántóan lassú nyikorgó ajtaját.

Elindítod-e magadban a belső videólejátszót, hogy újra meg újra átéld a portugálok mérsékelt, fékezett habzású futballját, amely visszafogottabb volt Emma Thompsonnál? Naná, hogy nyertek a luzitánok, a civilben a Vadállat SC hátsó alakzatát dirigáló Pepe találata fontos három pontot jelentett, miközben majd felrobbantál, mint két hete Talicskáné Töhötöm Terézia ottfelejtett kávéfőzője a gáztűzhelyen.

Számtalan megfakult, majd felerősödő, olykor pokolba kívánt közeli s kissé távolabbi emlék, ami az egykori Népstadionhoz, a régi Puskás Ferenc Stadionhoz köt. Ne sajnáld hát a múltat, a magyar futball egy új, valóban európai arénában él tovább, meg persze benned, s bennem – mindörökké.

A pénteki Magyarország–Uruguay mérkőzés 19 órakor kezdődik a Puskás Arénában. A megnyitó események miatt érdemes korábban kilátogatni a stadionba. A Magyar Labdarúgó Szövetség mindenkit kér, hogy tömegközlekedéssel közelítse meg a stadiont, fokozottan ügyelve rá, hogy melyik kapuhoz szól a jegye. Táskát nem lehet bevinni a mérkőzésre, a kapukat 16 órakor nyitják meg, és ekkortól fogadja a Szurkolói Falu a szórakozni vágyókat. A stadionavató ceremónia érdemi része pedig 17.30-kor kezdődik, amikor legendás játékosok emlékeznek a hajdani Népstadionra. A stadionban csak készpénzmentes fizetési lehetőségeket lehet igénybe venni. Az MLSZ közleményét teljes egészében ide kattintva lehet elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr315306798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása