PONYVALEGÉNY

Baross utca 40.: nem vígjáték, romkom

Kísértetház józsefvárosi módra

2019. július 27. - Horváth M. Attila

img_20190711_165840.jpgAkárcsak a környéken lakók egy része, a több mint 175 esztendős józsefvárosi épület is az összeomlás szélén áll.

Stephen Kingnek való vidék. Ha valakinek van kedve tenni egy sétát a József körúttól, miután kizsebelték a 4-es vagy a 6-os villamoson, rövid időn belül másodszor is elborzadhat. Új és még újabb épületek váltják egymást, emitt zöldséges, amott bababolt, aztán jön a nagy bumm. Mintha robbanás rázta volna meg a környéket, legalábbis a Baross utca 40. előtt ez fogadja a gyanútlan bóklászót.

img_20190711_165600.jpg

A kerületi önkormányzati lap, a Józsefváros legutóbbi, idei huszonnegyedik kiadása is foglalkozik a témával, a 9. oldalon fellelhető cikkben a képviselő-testület július 4-i, csütörtöki ülésén az alábbi hangzott el Sára Botond polgármestertől: „Az, hogy az adott terület szemetes, bűzt áraszt és ezáltal a környezetet, a közelben lakókat zavarja, elfogadhatatlan. Fentiekre példa a Baross utca 40. szám alatti ingatlan, amely esetében az állagmegóvási kötelezettség elmulasztása a műemléképület fokozatos pusztulásához is vezet.”

jozsefvaros_2019_24_9_oldal.jpg

A VIII. kerület honlapja közel huszonegy hónappal ezelőtt, 2017. november 10-én »Megmenekül a 175 éves „Virágfüzéres ház”« címmel az alábbi bejegyzést közölte:A Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága kezdeményezésére Budapest Főváros Kormányhivatala felügyeleti intézkedés keretében nem adta meg az engedélyt a Baross utca 40. szám alatti, eredetileg Hild József tervei alapján épült, több mint 175 éves műemlék épület részleges bontására és a helyén új épület építésére. A Helyettes Államtitkárság egy korábbi döntés felülvizsgálatára kérte a kormányhivatalt. Belső-Józsefváros műemlék épülete és annak értékei megmaradhatnak az utókor számára, miután a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a kormányhivatalnál a Budapest VIII. kerület, Baross u. 40. szám alatti ingatlanon álló, Virágfüzéres házként is ismert műemlék épületet érintő bontási-építési munkát illetően. A felülvizsgálat során Budapest Főváros Kormányhivatala felügyeleti szervként megváltoztatta az elsőfokú építési-bontási engedélyt. A felülvizsgálat során hozott határozatában a kormányhivatal nem engedélyezte a műemlék épület bontását. A Helyettes Államtitkárság ezúton felhívja a műemléképület tulajdonosának figyelmét állagvédelmi és felújítási kötelezettségére – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.”

img_20190711_165609.jpg

Horváth Charlie 1997-ben azt énekelte albumának címadó dalában, hogy „Annyi minden történt”, míg Gothár Péter 1982-ben a „Megáll az idő” című magyar filmklasszikust rendezte. Az LGT szerint viszont „Mindenki másképp csinálja”…

img_20190711_165837.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1514983030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása