Pécsen 1984 óta kerül megrendezésre a Nemzetközi Est, ahol a Pécsi Tudományegyetemen tanuló külföldi hallgatók mutatják be anyaországuk ételeit, italait. Ezen az eseményen minden évben 25-30 ország képviseli hazáját. Az eseményt 3200-3500 fő látogatja meg minden évben. Az alábbiakban állandó vendégszerzőnk, Bartha Sámuel Gergely segítségével tekintünk vissza az idei eseményre.
A Székely asztal ötlete 2015. szeptember 8-án, Pécsen egy reggeli kávé mellett pattant ki dr. Czimbalmos-Kozma Endre Zoltán (marosvásárhelyi székely) és dr. Bartha Sámuel Gergely (nagybaconi székely) fejéből. Volt idejük szervezkedni, hiszen a következő esemény csak 2016 márciusában került megrendezésre. Lelkes csapat állott össze. Időközben csatlakozott hozzájuk a csíkszeredai származású dr. Szabó Barna, a szintén csíkszeredai származású dr. Lendvai Botond, valamint a marosvásárhelyi származású dr. Kende Tamás Ferenc. A „székely menü” végül 600 székely káposzta, vinete és 10 liter pálinka lett.
Természetesen a Székely standnál volt a legjobb hangulat – ment bele a részletekbe DR. BARTHA SÁMUEL GERGELY. – Nem voltunk önteltek, de tudtuk, hogy ebben a székely pálinkának is jelentős szerepe volt.
A 2020-as Covid-járványig minden évben képviseltette magát Székelyföld is. A járvány után ugyanazzal a lendülettel folyt a szervezés és a részvétel, ám idén dr. Bartha Sámuel Gergely egyedül maradt, de nem esett kétségbe. Beszervezte a nagybaconi Puska Zselykét, a szintén baconi Kádár-Szakács Norbertet, a baróti Kovács Dávidot valamint a sváb és magyar felmenőkkel rendelkező Németh Balázst.
Sajnos, mivel mindez az utolsó pillanatokban történt, a főzésre nem maradt már elég idő, így 50 kürtőskalács, 5 kg vinete, 25 rúd kolbász és 4 kg házi csoki, valamint 12 liter pálinka került az asztalra. A fiatalos lendület viszont megmaradt – zárta gondolatait pozitívan DR. BARTHA SÁMUEL GERGELY.
Azt már mi tesszük hozzá, ha valaki ezen sorok olvasása után 2025 márciusában kedvet kapna eljönni a Nemzetközi Estre, Pécsre, a szervezők szeretettel várják!