PONYVALEGÉNY

Taskovics Erik, aki felállt a Halásztelki FC kispadjáról: 1–1-gyel kezdődött, 1–6-tal végződött

Edzőként közel öt szezon után intett búcsút a HFC-nek a fiatal szakvezető

2023. április 05. - Horváth M. Attila

p5110223.JPGfociakobon_ponyvalegeny_leadhez.pngHALÁSZTELEK | Az irányításával lejátszott és ötgólos vereséget hozó százhuszonnyolcadik bajnokija, a Surman István trenírozta, nagyszerű formát mutató Újhartyán elleni hazai 1–6 után leköszönt a HFC vezetőedzői posztjáról Taskovics Erik. A harminckilencedik életévében járó szakember és csapata összprodukcióját furcsa kettősség jellemzi – kizárólag a számok alapján.

p5110263.JPGKétezer-tizennyolc augusztus tizennyolcadika. Közel a harmincnegyedik születésnaphoz érthető is volna, ha úgy izgulna, mint egy kisgyerek, mielőtt felül az óriáskerékre vagy kényelmesen elhelyezkedik a dodzsembe – ki tudja, hol áll meg? A nyárutó, ha vidámparkot nem is, szomorú vasárnapot sem hozott, és nem azért, mert Taskovics Erik vezetőedzői debütálására szombaton került sor. A Halásztelek a – jelenlegi szezonban már a megyei élvonalban szereplő, ám onnan sajnálatos módon idő előtt visszalépő – Pereget fogadta. A kezdés sikerülhetett volna figyelmesebben is, hiszen Horák Gyula már a nyolcadik minutumban bevette Gál Tamás kapuját, ám a brigád tartását bizonyította, hogy Gáspár „Színész” András találatával már a tizenkilencedik percben egalizált a HFC – ezt sem sokan gondolták volna, azt meg pláne nem, hogy a lefújásig már nem változik az eredmény. Így a korábbi trénert, a méltán köztiszteletnek örvendő, többek között Kiskunlacházán és Ráckevén is dolgozó, ám azóta már nagypapai feladatokat ellátó Varga Ákost váltó ifjú utód 1–1-es döntetlennel mutatkozott be hazai pályán a Pest megyei II. osztály Déli csoport nyitányán. A debütálás persze csak Taskovics Erik szakvezetői minőségére vonatkozik, merthogy egy szezonnal azelőtt huszonhárom bajnokin egy találatig jutott a korábbi kőkemény hátvéd, aki az összecsapást követően – ezen sorok írójának – így értékelte az átélt bajnokit:    

Hazai pályán a nagy hőség ellenére férfias küzdelemben igazságos döntetlen született.

A tréner csakhamar lenn, majd fenn találta magát azon a bizonyos óriáskeréken, a második körben ugyanis a Fehér Szilárd edzette Tápiószele „elkapta” az idegenben fellépő Halászteleket, amelyre 3–2-es verést mért. Taskovics Erik nem is leplezte csalódottságát, miközben mondatai pozitív folytatást sugalltak: 

Először is szeretnék gratulálni a tápiószelei csapatnak, kulturált, racionális futballt mutattak be a hazaiak, de ehhez sajnos mi is partnerek voltunk. Azt viszont bizton állíthatom, még egy ilyen napunk nem lesz, hiszen a munka benne van a társulatban. A szombati meccs tanulsága: még többet kell dolgoznunk, és ennek remélhetőleg rövid időn belül meg is lesz a gyümölcse. Sok olyan játékosunk van, akik még csupán most ismerkednek a felnőtt labdarúgással, de egy jó házasság is mindig az ismerkedéssel kezdődik. Remélem, hogy ezen a szakaszon már túl vagyunk. Hála Istennek, nem olyan hibákat követtünk el, ami ne lenne sok munkával orvosolható, ennek szellemében megyünk tovább, és napról napra, hétről hétre erősebbek leszünk.

Mi tagadás, utólag is a napról napra kitétellel értenénk egyet, merthogy a 3. fordulóban a tápiószentmártoni Aranyszarvas érkezett a HFC sporttelepére és valamirevaló sikerélmény nélkül távozott. A vendéglátó ugyanis Gáspár András és Kovács Attila duplájával, valamint Tőke Krisztián és Nádas Krisztián góljaival 2–0-s félidőt követően 6–0-s pofonba taszította a Vörös Péter által felkészített riválist, csakhogy az örömbe némi üröm is vegyült, aminek Taskovics Erik így adott hangot: 

Először is szeretnék mielőbbi gyógyulást kívánni Urbán „Bringa” Péternek, aki úgy néz ki, hogy az első percekben szalagszakadást szenvedett. A csapat nevében sok erőt és kitartást neki! Ezen a mérkőzésen az egész heti edzésmunkát megkoronázták a srácok, alázatosak voltak és ennek köszönhetően alakulhatott ki a nagy különbségű végeredmény. Szombaton még ünnepeltünk, de hétfőtől már a következő fordulóra koncentrálunk és igyekszünk a legjobb tudásunk szerint felkészülni. Az Aranyszarvas csapatának további sok sikert kívánok!

Ilyen egy edző élete: döntetlen, vereség, győzelem. A folytatás sem volt sokkal különb, így a gárda tizenhárom sikerrel, hat remivel és tizenegy kudarccal a tabella nyolcadik helyén zárt negyvenöt ponttal. Ami egy edzőnek öröm, boldogság a szurkolóknak is: a HFC évről évre előrelépett, hiszen az ifjú szakvezetővel a befejezetlen, úgynevezett Covid-bajnokságban 2020-ban a hetedik, 2021-ben a hatodik, míg tavaly az ötödik pozícióban végzett. A mostani hetedik hely sem szégyellnivaló, ám az feltűnő, hogy amíg az évadok zárásakor a HFC vereségeinek száma legfeljebb tizenegy volt – 2019-ben és 2022-ben –, addig a jelenre, avagy a 22. fordulóra fókuszálva már tíznél tart a jó képességű labdarúgókból verbuvált, alapesetben a dobogóra is esélyesnek vélt csapat. 

p5110267.JPG

Taskovics Eriknek edzőként 128 bajnoki jutott Halásztelken, az ezen összecsapásokon megszerezhető 384 pontból 202 egységet szerzett meg a HFC, ami 54.2%-os teljesítmény. Az esztendőről esztendőre a tabellán elfoglalt egyre előkelőbb helyezésekhez képest vállalható a 61 győzelem, 19 döntetlen és 48 vereség, csakhogy amíg a szakvezető irányításával összesen 269 gólt szereztek Jánvári Krisztiánék (avagy bajnokinként átlagban 2.1-et), addig 244 gólt kaptak (1.9), azaz közel fél évtized alatt csupán plusz huszonötös a gólkülönbség és ez nem az egylet támadójátékának a kritikája, hanem a mindenkori csapatvédekezésé. Ebből kiindulva nem meglepő, hogy az elmúlt hétvégén a kispadról felálló, a társulatot Gráczki Péterrel közösen dirigáló vezetőedző nem 0–1-es vagy 1–2-es, netán 2–3-as meccs után, hanem egy 1–6-ra végződő hazai bajnokit követően látta jobbnak, ha búcsút int a társaságnak. Hogy a futball sokkal több, mint játék, azt a 0–5 után szépítő Halásztelek labdarúgói is tudják már, mert április elsején 6–1-re kikapni... Nos, viccnek azért meglehetősen durva lenne.  

A HALÁSZTELEK BAJNOKI HELYEZÉSEI TASKOVICS ERIK IRÁNYÍTÁSÁVAL

p5110006.JPG

2019: 8. hely, 30 mérkőzés, 13 győzelem, 6 döntetlen, 11 vereség, 69–5645 pont

2020: 7. hely, 19 mérkőzés, 10 győzelem, 3 döntetlen,   6 vereség, 42–3933 pont

2021: 6. hely, 30 mérkőzés, 15 győzelem, 5 döntetlen, 10 vereség, 71–5750 pont*

2022: 5. hely, 28 mérkőzés, 13 győzelem, 4 döntetlen, 11 vereség, 49–4743 pont

2023: 7. hely, 21 mérkőzés, 10 győzelem, 1 döntetlen, 10 vereség, 38–4531 pont**

* A bajnokság a Covid-19 járvány miatt a 19. forduló után befejeződött.

** A 22. fordulóig, Taskovics Erik távozásáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr9218094866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása