PONYVALEGÉNY

SZÜLETÉSNAP | Szabados György: 60!

„Túl Hatvanon…” – A korábbi NB I-es futballistából lett szakemberre immár duplán igaz, ha az ünnep kapcsán dalra fakad

2022. október 15. - Horváth M. Attila

p4280012.JPGfociakobon_ponyvalegeny_lead.pngOktóber 15-én, azaz ma ünnepli hatvanadik születésnapját a korábbi kitűnő élvonalbeli labdarúgó, az edzőként női és férfivonalon is sikeresen dolgozó Szabados György. Az alábbiakban a legutóbb a női NB II Keleti csoportjába besorolt FC Hatvannál tevékenykedő tapasztalt trénert köszöntjük – Isten éltesse sokáig!

szabados_gyorgy_mtk.JPGHúszévesen megijedni sem volt időd. 1982. október 23-át írtuk, forradalmi hangulatról akkor már nem beszélhettünk, de az az MTK már azon a meccsen is úgy teljesített és olyan stílusjegyeket vonultatott fel, ami előrevetítette a Mágus, azaz Verebes József későbbi sikerkorszakát. Bő egy hét híján negyven esztendeje a Katzirz Bélát, idősebb Dárdai Pált, Mészáros Ferencet és Toma Árpádot is csatába küldő Pécsi Munkás érkezett a Hungária körútra, az MTK-VM pedig Veled a soraiban álomfutballal szórakoztatta a régi stadionban ücsörgő, a góloknál rendre talpra szökkenő szurkolókat. Fodor Imre, Valuch Ernő, Turtóczki Sándor, Pekker István – ez nem a labda, hanem a gólok útja volt, zsupsz, egyenesen a mecseki kapuba. A folytatásban sansza nem volt a baranyaiaknak a közelkerüléshez – egészen a hajráig. A későbbi sportvezető, az akkori szezon gólkirálya, Dobány Lajos három perc (!) alatt szerzett klasszikus mesterhármast (!), és akkor még az öreg emtékásokban is felsejlett a korábbi meccseken elvesztegetett pontok sanyarú emléke, ám ismét érkezett Fodor Imre, aki keretbe foglalta és végképp elvarrta a szálakat (5–3). 

s6303367.JPG

Húszévesen, akkor és ott megijedni sem volt időd, az ötvenes esztendők delelőjén pedig még inkább nem rémültél meg – sem a feladattól, sem az ezzel járó kihívástól. Egészen hihetetlen, hogy a kék-fehérek női csapatának két legeredményesebb edzője annak idején csapattárs volt, és az első félmondat ténye még akkor is igaz, ha Turtóczki Sándor nem ugyanazzal a játékosanyaggal gazdálkodhatott, mint Te, hiszen az egymást követő két bajnoki cím 2017-ben és 2018-ban több volt, mint bravúr, valóságos futballcsoda megfiatalított kerettel, számtalan gonddal és mégis legalább ugyanennyi emlékezetes győzelemmel.

dorogi_diofa_csapat.JPG

A Hatvani KVSC még ha NB II-es alakulatként is, de remek brigád volt a kapuban Nagy Igorral, a mezőnyben Gömöri Ottóval, Kelemen Gyulával vagy éppen szegény Mózner Jancsival. Ritkaságszámba megy, hogy valaki ahol futballozott, ott edzősködött is, márpedig így vagy úgy, de jellemző Veled kapcsolatban, hiszen az MTK, a Dorog, a Váci Izzó MTE és a Hatvan innen is, onnan is kipipálva. Amúgy meg bárhonnan is nézzük, ötvennégyet simán letagadhatsz a korodból, kiváltképp, ha az ünnepi tortádra gondosan helyezett elfújandó gyertyából nincs több, éppen csak hat van...

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3017954644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása