PONYVALEGÉNY

A zöld sétány gyermekei: építkezés a Déri Miksa utcában

Az ősszel átadásra kerülhet Józsefváros megújuló közterülete

2022. július 09. - Horváth M. Attila

deri_miksa_felujitas_kopf.jpgVárhatóan még idén ősszel átadják az átépített, komfortosított Déri Miksa utcát, amely négy hónap alatt újul meg és ad – különösen a sétánnyá nemesülő Auróra és Fecske utca közötti szakaszon – zöldterületet Józsefvárosnak.

Nem értették az egészet. Csak bolyongtak, pedig rohantak volna át, majd vissza az utca túloldalára, de a hosszában, szélességében is behemót nagyságú aszfaltasztalokat kerítés választotta el egymástól. A sokat, de ilyet még nem látott fekete szőrmókok nem vonyítottak, csendben, nyüszítés nélkül haladtak az Auróra utca irányába és talán legbelül, a kutyalelkük legmélyén arra gondoltak, hogy amikor a falevelek téli álomba csomagolt halált halnak a lábak elé hullva, akkor már minden rendben lesz. 

dm_4.jpg

A nyártól visszafogott júliusi hétköznap óvatosságra intette a környék lakóit. Már késő délutánba fordult az idő, de a Szent Kozma Egészségügyi Központból nem botorkáltak megfáradt mamókák és pantallós papókák félszatyornyi pirulával a karjukon, csak olykor a szél kapott bele az utca porába, a megtört mementó maradványába. 

dm_5.jpg

A lezárások megtörténtek, a munka megkezdődött. Az építkezés zajjal birkózással, a felújítás kényelmetlenség-tusakodással jár az ott élők és az áthaladók számára, de a műveletet nem lehet megspórolni, időt nyerni. Mert a zöldbe burkolózó, őszi ruhába bújó Józsefváros nem csupán kutyafuttában lesz majd szemnek tetszetős. 

tomo_utca_2022_majus.jpg(Sz)épülő Józsefváros  Nem a Déri Miksa utca a VIII. kerület egyetlen terepe, ahol a közelmúltban vagy jelenleg is munkagépek és emberi erőművek dolgoznak a szebb, élhetőbb jövőért. A Ponyvalegény is beszámolt a Déri Miksa utca Nagyfuvaros utca felöli részétől gyakorlatilag négy buszmegállónyira lévő, régóta halogatott, de végül megvalósuló Kőris utca „megnyitásáról”, mint ahogy az elmúlt években többször is foglalkoztunk Psota Irén Tömő utcai szülőházával, amelynek a helyén emlékpark létesül, átadása pedig még az idén megvalósul. És akkor nem szóltunk még a Józsefvároshoz is köthető központi, Blaha Lujzáról elnevezett térről – valamint annak környező utcáiról –, amelynek helyzetéről a közeljövőben részletesen is szót ejtünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr8717878927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása