PONYVALEGÉNY

Blaha Lujza tér, építési terület

Július 12-től újabb csomópont lezárása okozhat kisebb-nagyobb gondokat a fővárosiaknak | FOTÓGALÉRIA

2021. július 12. - Horváth M. Attila

img_20210712_185003.jpgImmár nem csupán a Lánchíd lezárása miatt kell számítani fennakadásra, ugyanis július 12-én, hétfőn megkezdődött a főváros egyik legfontosabb csomópontja, a Blaha Lujza tér felújítása. A Ponyvalegény helyszíni kórképpel, pardon, körképpel jelentkezik.

A kürtőskalács elfogyott, csokoládé nem is volt. A környéken élők a leginkább persze nyugalomból kérnének, csakhogy az sincs, a Corvin Áruház legalább még a helyén. Évről évre visszatérő probléma a négyes-hatos villamos vonalán a nyári időszakra igazított síncsere, ám ezúttal szó sincs ilyesmiről. 

img_20210712_185531.jpg

Blaha Lujza tér, hétfő kora este: a máskor dió- és kókuszillattal csábító kürtőskalácsos bódé zárva van, és jó ideig ki sem nyit – vagy ha igen, nem itt és nem a megszokott formában. A Hűsítő Budapest felirat mókás látványt nyújt a – némi képzavarral élve – zöld növényzettel tarkított hűsítő sziget nélkül, ám élünk a gyanúperrel, ha az elmúlt napokhoz hasonló hirtelen érkező, az égi karnisra felaggatott esőfüggöny borítja be a belváros egyik legforgalmasabb csomópontját, az utazóközönség – az időjáráshoz hasonlóan – nem lesz derűs. Jelen állapotban ugyanis a Keleti pályaudvar felé tartó oldalon a megálló, mint beálló megszűnt létezni, abból csak egy található néhány tizedmásodpercnyi sétára. Persze ez a legkevesebb, de ugye, ez még csupán a tömegközlekedők problémája. 

img_20210712_185643.jpg

A tér felújítása régóta napirenden volt, és bár lehet szentségelni, bosszankodni, dühöngeni, igazán megfelelő időt a kezdésre – bár a mostani kétségkívül nem a legszerencsésebb – nem könnyen lehetett volna találni. Ami pozitívum: kétes alakokat (hajléktalanokat, hőzöngőket, piti drogdílereket) sem egyszerű felfedezni a Blaha Lujza tér ezen részén – korábban volt belőlük dögivel –, igaz, az aluljáró éppenséggel maradt olyan, amilyen. Nem jó, nem szép, de jobb és szebb lehet, mint ahogy nagyjából jövő ilyenkor a felszín is. Valami azt súgja, nemhogy mézeskalácsház, de kürtőskalácsház nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr4616625566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2021.07.14. 10:50:42

Ha a Blahával érdemben kezdeni akarnának valamit, akkor be kéne kamerázni minden szegletét, és folyamatosan járőröztetni kéne ott legalább 2-3 párost, és minden lumpen elemet addig vegzálni, míg eltűnnek. Így majd az lesz, hogy a szépen megújult burkolaton, a csinos kis fák alatt megy majd tovább a narkózás, bicskázás, kunyerálás. Így kár bele két forint is.

moloy 2021.07.14. 12:01:13

Minden nagyobb közlekedést érintő felújítás bejelentésekor reménykedek benne, hogy talán most, végre sor kerül egy szakemberek által készülő átfogó terv a közlekedési rendre. Ilyen lehetne pl. a körutak és a sugárutak egyirányusítása; lsd. Bécs.
Mennyivel egyszerűbb lehetne egy felújítás forgalomtechnikai kivitelezése is, akár a környező utcákra való eltereléssel, vagy, ha a szóbanforgó Blaha L. téri is, ha a Nagykörút és a Rákóczi út egyirányú lenne. És elférne az ilyen utakon a bicikli-sáv is...

body_andras 2021.07.14. 12:10:49

@para_noir: Ha egy helyen lerakod a csótányirtót, akkor a csótányok letelepednek odébb. Meg lehet tisztítani a Balhát az áldalad javasolt módon, igény is lenne rá, támogatom; a kérdés csak az, hol bukkannak fel újra a derék biodíszletek.
Ugyanez a helyzet a Nyugatinál és sok más helyen. Mint minden betegségnél, itt is azt tudom mondani, hogy a tünetet kezelhetjük örökkön örökké, a büdzsét szépen fel is emészti, de a jövőben talán a megelőzésre kéne koncentrálni és akkor a tünetkezelés sem emészt fel minden energiát.

para_noir 2021.07.14. 12:38:56

@body_andras: egy létező helyzetnél a megelőzés már nem opció, azzal elkéstünk. Egyébként lépésről-lépésre kellene kiszorítani a gáz elemeket, a dílereket, a zsebeseket stb, a hajléktalanoknak meg megfelelő ellátórendszer kéne, amit használnak is, vagy ha nem, akkor használniuk kellene. Egyébként meg ha a tünet okozza az akut problémát, akkor a tüneti kezelés is roppant hasznos.

Binglof 2021.07.14. 13:10:30

Kinek csinálják? Mert épeszű ember a környékére nem megy már.
Egy lepratetep. Vállalhatatlan emberek lelőhelye.

BölcsÉsz 2021.08.18. 20:51:41

Nem védek senkit, de lássuk be: csak rossz és még rosszabb időben lehet végezni ezeket a munkákat.
süti beállítások módosítása