PONYVALEGÉNY

A hadnagy és kutyája

Columbo örök: nem csupán a turisták, hanem a magyarok is meg-megállnak egy-egy fotó erejéig a belvárosi Falk Miksa utcában

2021. április 08. - Horváth M. Attila

columbo.jpgA ballonkabát úgy hozzánőtt, mint Bonnie-hoz Clyde vagy boszorkányhoz a seprűnyél. Bár a történetek többsége mai szemmel nézve olyan, mint az út közepéről elszállítandó lerobbant járgány (vontatott), mégis sokan kedvelik a sorozat epizódjait. A névadó Columbo, akinek az V. kerületben felállított szobra előtt bárki ugyanúgy eltűnődhet, mint a híres hadnagy.    

Budapest belvárosa, Falk Miksa utca, a félszegen, de nem részegen kukucskáló tavasz egyik napsütötte vasárnapja, délután fél öt előtt néhány perccel. Fiatal pár álldogál meglepetten a hadnagy úr előtt. Egyikük sem szól semmit, miközben le sem veszik Columbóról a szemüket, vagy ha mégis, figyelmük a kutyára vetül. Sem a nő, sem a férfi nem tűnik gyilkosnak, mi több, helyszíni szabálysértést sem lehetne kiszabni rájuk helytelen maszkviselés miatt. 

Talán a fentiekből is látszik, hogy nem csupán a Szomszédok Gábor Gábora, Etusa vagy Szelényi Jánosa, netán a Dallas Jockey Ewingja, Cliff Barnesja vagy Pamelája csempészett vissza valamit a múltból a mába, hanem a Columbo című krimiszéria főszereplője, Peter Falk is. Bár a sorozat mindössze hatvankilenc epizódot élt meg, a legendás hadnagy halhatatlannak tűnik, és ez még akkor is igaz, ha manapság már nem a hús-vér emberek, hanem számítógép által kreált kitalált egyének a „valódi” hősök.

A 2011-ben, életének nyolcvannegyedik esztendejében elhunyt Peter Falk – aki egyes feltételezések szerint Falk Miksa leszármazottja – ikonikus szerepét és imádott basset hound kutyáját megörökítő, Fekete Géza Dezső munkáját dicsérő szoboralkotás nemrégiben ünnepelte helyére kerülésének hetedik évfordulóját, ugyanis 2014. március 13-a óta csodálhatja, bámulhatja vagy éppen tekintheti meg a nagyérdemű. Kész szerencse, hogy senki nem akarta egy hirtelen mozdulattal ledönteni, netán lerobbant MÉH-telepre cipelni, különben még megtörténhetne, hogy a saját eltűnése miatt indíthatna eljárást a közkedvelt nyomozó.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr10016494974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gösser söralátét 2021.04.10. 14:35:59

Valami mást néztél.
Láttam az összeset, de nem emlékszem, hogy bármelyik is vontatott lenne.
süti beállítások módosítása