PONYVALEGÉNY

Csirkehúsbavágó kérdés

Árcsökkentő akció magyarosan

2022. február 02. - Horváth M. Attila

csirkemellcsik_kopf.jpgA két legismertebb német diszkontlánc egyike már január utolsó napján olcsóbban adta a 2,8%-os tehéntejet, a másikban ugyanakkor azóta nem elérhető a saját márkás panírozott csirkemellcsíkok.

orbanviktorjpg.jpgA kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8%-os tehéntej esetében beavatkozunk az árak alakulásába. Ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a tavalyi év október 15-én állt. (ORBÁN VIKTOR miniszterelnök, Facebook)

A kormányfő az idén január 12-én esedékes bejelentéséhez azt is hozzátette, hogy az árcsökkentő intézkedés minden egyes üzletben meg kell, hogy történjen – ezáltal a vásárlók február 1-től a 2021 októberében tapasztalt árakon vásárolhatják meg a fenti termékeket –, mi több, azóta már az is kiderült, az ellenőrzések során nincs kibúvó, azonnal büntetik a szabálytalan árpolitikát folytató egységeket. 

A két legismertebb német diszkontlánc egyike a legfrissebb prospektusában csütörtöktől már 209 forintért kínálja a saját márkás „kettőnyolcas” tejet, amihez két kiegészítés feltétlenül idekívánkozik. Egyfelől január 31-i tapasztalat, hogy már az év első hónapjának utolsó napján is olcsóbban adták a dobozos terméket – 229 forintért lehetett hozzájutni –, másfelől viszont a szórólapban áthúzott 259 Ft-os összeg némiképp túlzó a 209 Ft viszonylatában. Még akkor is, ha kétségkívül jobban hangzik a „mamakocsit” maga után vonszoló kisnyugdíjas számára, hogy egy ötvenessel olcsóbb, de a valóságban az ominózus tejet még múlt szombaton is 249 Ft-ért lehetett kapni. Hogy ezért vagy sem, a lánc egyik angyalföldi egységében kedd délután hatalmas sorok kígyóztak a pénztáraknál, amit önmagában nem lehetne az árcsökkentésre fogni, más magyarázat viszont aligha van, hiszen eddig az óév bármely hónapjának első napján nem ez volt a tapasztalat. 

A másik német diszkontlánc viszont önhibáján kívül bajba került. Az átlagvásárló nem biztos, hogy tudja, de az aktuális bolti kiadvány olykor már hetekkel ezelőtt elkészül – avagy a cég nagyjából két-három héttel előre tudja, mit fog akkor a megszokott árhoz viszonyítva kedvezménnyel adni –, márpedig az ominózus üzletben a saját márkás csirkemellcsíkok 500 grammos csomagolásban elviekben vasárnaptól szerdáig lett volna kapható 899 Ft helyett 549 Ft-ért. Csakhogy az üzletlánc aligha készült fel a február 1-től esedékes változásra, lévén, mint azt egy neve elhallgatását kérő, az egyik belvárosi kirendeltségben dolgozó munkatárstól megtudtuk, hétfő óta központilag nem rendelhető a termék. A kérdésre, miszerint mindennek lehet-e köze a kormány árcsökkentő intézkedéséhez, egyetértően bólintott. Avagy ez is olyan, mint a legendás A tanú című filmben az új (?!) magyar narancs. Kicsi, sárga, de legalább a miénk – csak éppen a vásárló issza meg a levét.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3217100266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása