PONYVALEGÉNY

Kozák Danuta olimpiai aranyai: szobor a legeredményesebb magyar hölgysportolónak

Az ötkarikás játékokon hatszoros aranyérmes kajakozóról készült alkotás a Ferencváros sporttelepén kap majd helyet

2021. október 10. - Horváth M. Attila

kozakdanuta_vaol.jpgAz ötkarikások hatszoros bajnoka: bár még csupán októbert írunk, kijelenthető, hogy Kozák Danuta nagyszerű éven van túl, és ez még akkor is igaz, ha az újkori kajakkirálynő Tokióban egy negyedik és egy harmadik helyezés mellett „csak” egy aranyérmet szerzett. 

Páratlan év, páratlan siker az olimpiák történetében. És nincs ebben semmi ellentmondás, mert ugyan a világot megrengető és felforgató koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a tokiói játékokat – nem sok híja volt, hogy az egészet végképp eltöröljék néhány nappal a rajt előtt... –, Kozák Danuta úgy várta az ősz első hónapját, hogy nincs nála eredményesebb magyar hölgysportoló a játékokon. 

kozak_danuta_mobszalmaspeter.jpgImmár egyértelmű, hogy a kajak négyes a legerősebb száma, elvégre Londonban (2012), Rióban (2016) és Tokióban (2021) is a legjobbnak bizonyult – és hol van még a vége? Munkamoráljának, hozzáállásának, no meg adottságainak köszönhetően – bár semmit sem lehet előre kijelenteni – nagyon is valószínű, hogy ott lesz három év múlva Párizsban, méghozzá akaraterejének köszönhetően (2017 júniusában Zora lánya születése után is visszatért a vízre) alighanem topformában, márpedig akkor bármi megtörténhet. 

Sokan biztosak voltak benne, hogy az idei esztendőre halasztott olimpia után bejelenti a visszavonulását, ám ez már csak azért sem lett volna valószínű forgatókönyv, mert klubjával, a Ferencvárossal 2024-ig szól az aláírt kontraktusa. Hogy a feltörekvő új generáció számára vagy éppen neki nyújt-e nagyobb motivációt, kérdéses, az ellenben nem, hogy az FTC sporttelepének Olimpiai sétányán kap helyet a várhatóan decemberre elkészülő, Kozák Danutát ábrázoló szobor. Ünnepi készülődés ide vagy oda, nem dísztasakba tuszkolt karácsonyi ajándék lesz – hatszoros olimpiai bajnokhoz méltó módon kőkeményen megdolgozott érte. 

kozakdanuta_nol.jpgKOZÁK DANUTA: EGY PÁRATLAN KARRIER SZÁMOKBAN

3 aranymedáliát szerzett 5 évvel ezelőtt, a riói olimpiai játékokon

7 olimpiai érme van, 6 arany és 1 bronz

15 alkalommal volt a világ legjobbja

17-szeres Európa-bajnok

19 esztendeje ezüst- és bronzéremmel dörömbölt és törte át a kontinens kapuját a Zágrábban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon

25 esztendővel ezelőtt, a KSI-ben indult a pályafutása

30 és fél évesen lett édesanya

34 esztendősen övé a világ!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr7616716848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.10.11. 08:08:55

Sok sikert neki és minden hazai kihívójának!
süti beállítások módosítása