PONYVALEGÉNY

Bontás előtt Psota Irén szülőháza (FOTÓGALÉRIÁVAL)

A művésznő közel kilencven esztendeje a VIII. kerületi Tömő utcában született, ám az épület helyén közösségi tér létesül

2020. július 28. - Horváth M. Attila

img_20200724_172926.jpgTavaly március 28-án lett volna kilencvenéves a kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló művész, a 2016-ban elhunyt Psota Irén, akinek a VIII. kerületben található szülőháza hamarosan bontásra kerül. A Ponyvalegény a munkálatok megkezdése előtt a helyszínen járt.

Józsefváros újjáépül. Százszor, ezerszer hallott, leírt és látott mondat, hiszen a honpolgár jártában-keltében, úton-útfélen belebotlik az imitt-amott kihelyezett fémtáblákba. A Losonci-negyedhez tartozó Tömő utcát sem kerülte el a viszonylagos felemelkedés – legalábbis ami a külcsínt illeti –, de a valódi átütőerő még várat magára.

A Tömő utca visszafogottan csendes, persze késő délután, fél hat tájban mindez nem is annyira meglepő. Az Illés utca felől érkezve a Béke királynője kápolna előtt – bár egyes bejegyzések szerint Béke királynéja a hivatalos elnevezés – járókeretes, megfáradt tekintetű, látszólag nyolcvan körüli asszony üldögél, de találkozunk kerékpárral közlekedő, a telefont mereven a füléhez szorító harminc körüli hölggyel is, míg vele átellenben a panelrengeteg egyik kirendeltségében család tekint bele a józsefvárosi mindennapok szelíd rengetegjébe.

psotairen.jpgA Tömő és a Szigony utca sarkához érve vihogó fiatalok vágtatnak rollerrel a József körút irányába, a diliseket és kényszergyógykezelteket nem rejtő sárga ház pedig olyan, mint egy kísértetépület. Psota Irén itt született és gyerekeskedett, mégpedig – a Józsefváros újság szerint – az egyik alagsori pincelakásban.

A kerületi lap arról nem tájékoztatta az olvasókat, jelenleg hányan lakják életvitelszerűen a művésznő egykori szülőházát, csupán azt, hogy az épület eladásakor 35 lakás/19 lakott volt az arány. Ami tény: a kaputelefon névtáblája alapján a harminchatból mindössze tizenegy üres, tehát huszonötnek van lakója. Ám hogy mindebből miért nem érdemes kiindulni? Azért, mert ezen sorok írója 2003. november 30-ig az innen nagyobb kőhajításnyira lévő Diószeghy Sámuel utcában élt, ám az épülethez tartozó kaputelefon névtáblája immár közel tizenhét éve (!), azaz a mai napig nem változott, ahogy a kód sem – utóbbi a közelmúltban le lett tesztelve. 

A Tömő utca 23/C-t ugyanakkor nem tesztelhetik új lakók, lévén a földszintes 23/B-vel párhuzamosan még ebben az évben megkezdődnek a bontási munkálatok, hogy aztán a helyiek birtokba vehessék az új helyet – a hírek ugyanis arról szólnak, hogy közösségi tér létesül az enyhén szólva is visszafogott külsővel megáldott épületegyüttes helyén. És még az is elképzelhető, hogy a Madách és a Nemzeti Színház néhai kiválóságának neve is fennmarad – Psota Irénnek, tisztelettel.

AZ ALÁBBIAKBAN A FOTÓRA KATTINTVA TEKINTSE MEG A HELYSZÍNEN KÉSZÜLT GALÉRIÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr9216080428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása