PONYVALEGÉNY

Valóság nagybátyám – Tompos Kátyára emlékeztek

Péntek este a Várkert Bazárban a 41 éves korában elhunyt művésznőért virrasztottak

2024. június 08. - Horváth M. Attila

tompos_katya_emlekezes.jpgMiközben a környékbeliek koncertre, az Európa Kiadó fellépésére készültek, a halál nevű rendező pótelőadást iktatott be a soha nem várt péntekre. A Várkert Bazárban Tompos Kátyára emlékeztek. 

tompos_katya_ff.jpgA május, mint valami lágy fuvallat, úgy érkezett közénk, s mint ólomsúly a vállakon, úgy maradt velünk. Jó lenne most arról írni, hogy mustárral és ketchuppal átitatott hot dogot falni, olvadt puncsfagyit nyalni, pufók-puha vattacukrot enni vagy az óriáskerékre felülni micsoda élmény 2024-ben is, mert a majális vagy a gyereknap megmaradt, csak éppen hamar elrohant, mert valóság nagybátyám, a nem várt távoli rokon lekucorodott mellénk, hogy némán lekonyuló ajkak, elfáradt szavak maradjanak nekünk.  

Az emberek jöttek, egyre csak jöttek. Biccentve, feltűnést nem keltve, felszisszenve. A gyufa karistoló, dobozzal érintkező tompa hangja nem pihent, így egyre több lett a fény. Aki ott volt a Várkert Bazárban péntek este, emlékezni, kegyeletet leróni, tisztelegni érkezett. Felidézni a törékeny színésznő alakját és alakítását a Szentivánéji álom Helénájaként vagy a Koldusopera Pollyjaként, netán a Poligamy Hadházi Lillájaként. Fájdalmas leírni, de az éppen idén másfél évtizede fiatalokkal forgatott film szereplői közül már Fábián Juli sincs velünk, illetve dehogynem. Minden gyertyalángban, holdfényben és éjsötét árnyban – most és mindörökre.   

 Sajtóvisszhang  Alig egy hete, 2024. május 31-én hunyt el a bájos, sokra hivatott művésznő. A szó pozitív és negatív értelmében is szívbe markoló érzés volt tapasztalni, hogy a másnap, június 1-jén, szombaton megjelenő napilapok közül nem csupán a Blikk számolt be terjedelmes írásban Tompos Kátya haláláról, hanem a két politikai napilap, a Magyar Nemzet és a Népszava is háromnegyed oldalt szánt a tragikus eseményre, mi több, a jobb- és baloldali újság egyaránt a címlapon (is) tájékoztatta olvasóit a történtekről. Ami negatívum: a Bors fővárosi kiadása egyetlen sort sem szentelt a sajnálatos történésre, és mivel a tragédia híre már péntek délelőtt eljutott mindenhová, csak az történhetett, hogy a lapszerkesztők a szombati szám végleges változatát idő előtt lezártnak tekintették.

tompos_katya_sajto_halalhir.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr9118424367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása