PONYVALEGÉNY

A magyar irodalom tere: szép Nyáry nap

Nyáry Krisztián író és Maczó Balázs várostörténész előadása sok érdeklődőt csábított augusztus 17-én, szerda este a július 30-án a nagyközönségnek átadott, igényesen felújított Jókai térre

2022. augusztus 18. - Horváth M. Attila

img_20220817_180451.jpgKét férfi kvaterkázott az árnyas lombok alatt. Udvarias diskurzus folyt közöttük, nem vágtak egymás szavába, s ha olyasmi hangzott el az egyiktől, a másik egyetértően bólintott. Volt miről szót ejteni a népes közönség előtt, ugyanis egykor Terézvárosban élt Jókai Mór, Kassák Lajos vagy éppen Krúdy Gyula, márpedig a beszélgetés éppen róluk szólt és éppen ott. A magyar irodalom terén.

Tovább

KAPUSKÉRDÉSEK. Aki válaszol: NOCHTA SOMA, a Pákozd labdarúgója

Meccs előtt jöhet a vízzel teli kád a Fejér megyei cerberusnak, aki amúgy sem szereti a sablont

kapuskerdesek_uj.JPGTizenegyes, mégsem büntető: 2022. július 4-től megújult formában és felvetésekkel, összesen tizeneggyel jelentkezik az eddig csak labdarúgókat bemutató Kapuskérdések rovat, ugyanis immár nem csupán futballisták, hanem egyéb csapatsportágak – jégkorong, kézi- és vízilabda – ismert vagy kevésbé ismert cerberusait is felkérjük, hozzák közelebb szakmájukat olvasóinkhoz. Aki az alábbiakban megússza kapott gól nélkül, miközben az érdeklődésünket nem hárítja: Nochta Soma, a Fejér megyei II. osztály, Északi csoport 2021/2022-es szezonjában 16 ponttal a tabella 12. helyén végző Pákozd SE labdarúgókapusa.

Tovább

Balatonszemesnek áll a világ: Bujtor István Filmfesztivál tizenharmadszor

Augusztus 18. és 21. között a magyar film legendás alakjára, a néhai Ötvös Csöpire emlékeznek ismét számtalan programot felvonultatva

img_20220817_220539.jpgBalatonszemes ismét benépesül. Nem csupán a két gyerkőccel, Jürgennel és Heikével érkező, Katja nagyit is felnyaláboló öttagú Büchner családdal, hanem vérbeli rajongókkal, akik négy napon át, augusztus 18. és 21. között valóságos álomutazáson vesznek részt. Múltbéli állomások következnek majd, egyik feltoluló emlék a másik után. A tavalyi évben tizenkettedik alkalommal megrendezett esemény után idén már a XIII. Bujtor István Filmfesztiválra kerül sor, a nyitónap estéjén, negyed kilenctől a Latinovits Zoltán Művelődési Házban közönségtalálkozó vár a jelenlévőkre Kardos doktor, azaz Kern András, a 2009-ben elhunyt színészóriás özvegye, Judit és fia, Bujtor Balázs részvételével, majd 21 órától a Pogány Madonnát tekintik meg az egybegyűltek.

Tovább

Bödör Lászlónak, tisztelettel: a legidősebb magyar válogatott labdarúgó nyolcvankilenc esztendős

Nem csupán az MTK köti Józsefvároshoz az ünnepeltet

img_20220428_190323.jpgfociakobon_ponyvalegeny_leadhez.pngBUDAPEST » Augusztus 17-én ünnepli nyolcvankilencedik születésnapját a legidősebb magyar válogatott labdarúgó, a nemzeti csapatban egyszer szereplő, 1933-as születésű egykori támadó, a főváros VIII. kerületéhez több szálon is kötődő Bödör László.

Tovább

ÉLETPÁLYA. Aki részletezi: Engel Alex (Kroatisch Minihof – Ausztria)

Az a szép emlékű Vasas–Balmazújváros NB II-es bajnoki: „A gólommal vezettünk, a meccs után meghívót kaptam az U21-es válogatottba”

eletpalya.jpgAz október 13-án, szerdán indított rovatunkban olyan oldalukról mutatkoznak be az általunk felkért labdarúgók, amelyet még csapatuk szurkolói sem feltétlenül ismernek. A futballisták nemcsak a gyermekkorukat idézik fel, hanem némi betekintést is engednek a jelen kulisszái mögé, mint ahogy természetesen nem maradhat el a múlt és a jövő érintése sem. Akivel ezúttal elmerülünk a részletekben: Engel Alex, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei II. osztály, Keleti csoport 2021/2022-es kiírásában 74 ponttal a tabella 2. helyén végző Tokaj FC korábbi NB II-es és utánpótlás-válogatott játékosa, aki a nyáron az osztrák Kroatisch Minihof (Malomháza) csapatához szerződött. 

Tovább

KAPUSKÉRDÉSEK. Aki válaszol: ADORJÁN ATTILA, a Sport Club Csíkszereda jégkorongozója

„Kisgyerekként a kapusfelszerelések teljesen lenyűgöztek, mindenképp ki akartam őket próbálni"

kapuskerdesek_uj.JPGTizenegyes, mégsem büntető: 2022. július 4-től megújult formában és felvetésekkel, összesen tizeneggyel jelentkezik az eddig csak labdarúgókat bemutató Kapuskérdések rovat, ugyanis immár nem csupán futballisták, hanem egyéb csapatsportágak – jégkorong, kézi- és vízilabda – ismert vagy kevésbé ismert cerberusait is felkérjük, hozzák közelebb szakmájukat olvasóinkhoz. Aki az alábbiakban megússza kapott gól nélkül, miközben az érdeklődésünket nem hárítja: Adorján Attila, az Erste Liga 2021/2022-es szezonjában 47 ponttal a tabella 8. helyén végző DVTK Jegesmedvék román utánpótlás-válogatott és magyar felnőtt válogatott kapusa, aki az új évadban az Erste Liga 1. pozíciójában záró Sport Club Csíkszeredát erősíti.

Tovább

Vogyicska Bálint, Vogyicska Balázs: elmaradt testvércsata

Az Ajka–Kozármisleny NB II-es bajnokin előbbi csereként lépett pályára, utóbbi pedig kezdőként mindössze egy félidőn át futballozott

p9130035.JPGfociakobon_ponyvalegeny_leadhez.pngAJKA–KOZÁRMISLENY 4–2 » Túl azon, hogy izgalmas, fordulatos kilencven percet vívott egymással a két együttes az NB II 3. fordulójában, azért is emlékezetes marad az összecsapás, mert a Vogyicska-fivérek egymás ellen meccseltek.

Tovább

ÉLETPÁLYA. Aki részletezi: Kmetyó Máté (Hernád)

A Dabasról induló fedezet: „A pályán megváltozok, tipikusan olyan játékossá válok, akit az ellenfél nem szeret”

eletpalya.jpgAz október 13-án, szerdán indított rovatunkban olyan oldalukról mutatkoznak be az általunk felkért labdarúgók, amelyet még csapatuk szurkolói sem feltétlenül ismernek. A futballisták nemcsak a gyermekkorukat idézik fel, hanem némi betekintést is engednek a jelen kulisszái mögé, mint ahogy természetesen nem maradhat el a múlt és a jövő érintése sem. Akivel ezúttal elmerülünk a részletekben: Kmetyó Máté, a Pest megyei IV. osztály, Délkeleti csoport 2021/2022-es kiírásában 36 ponttal a tabella 1. helyén végző, a felsőházi rájátszásban 43 egységgel a 2. pozícióban záró Hernádi FKSE játékosa.

Tovább

KAPUSKÉRDÉSEK. Aki válaszol: GOGOLÁK KRISTÓF, az Örkény labdarúgója

Már gyerekkorában eldőlt, mi lesz, ha „nagy” lesz az előző szezonban kezdőként mindössze egyszer játéklehetőséghez jutó cerberusból

kapuskerdesek_uj.JPGTizenegyes, mégsem büntető: 2022. július 4-től megújult formában és felvetésekkel, összesen tizeneggyel jelentkezik az eddig csak labdarúgókat bemutató Kapuskérdések rovat, ugyanis immár nem csupán futballisták, hanem egyéb csapatsportágak – jégkorong, kézi- és vízilabda – ismert vagy kevésbé ismert cerberusait is felkérjük, hozzák közelebb szakmájukat olvasóinkhoz. Aki az alábbiakban megússza kapott gól nélkül, miközben az érdeklődésünket nem hárítja: Gogolák Kristóf, a Pest megyei II. osztály, Déli csoport 2021/2022-es szezonjában 73 ponttal a tabella 2. helyén végző Örkény SE labdarúgókapusa.

Tovább

Makrai László: debütálásként NB I-es győzelem

Az MTK Budapest új trénere a Puskás Akadémia otthonában aratott csapatával kétgólos diadalt a női élvonalbeli bajnokság nyitányán

p7150304.JPGfociakobon_ponyvalegeny_leadhez.pngPUSKÁS AKADÉMIA–MTK BUDAPEST 0–2 » Bajnoki győzelemmel mutatkozott be a fővárosiak kispadján a nyáron kinevezett Makrai László, aki – a sors furcsa fintoraként – Felcsúton vezette először diadalra a kék-fehéreket a Női NB I nyitányán.

Tovább
süti beállítások módosítása