PONYVALEGÉNY

INTERJÚ | Újabb szívműtét előtt az U23-as Európa-bajnok kardcsapat tagja, Spiesz Anna: „Reménykedünk, hogy ez lesz az utolsó”

Megtiltották a koffeinfogyasztást a Vasas kadét Eb-aranyérmesének, aki egyéniben és csapatban elért elsőségére is nagyon büszke, ám előbbit jobban a sajátjának érzi, mert csak önmaga kellett a sikerhez

2022. június 11. - Horváth M. Attila

spiesz_anna_bizzi_team.jpgFájdalmasan gyönyörű történet az övé. A Vasas 16 esztendős kadét Európa-bajnok kardvívója hatalmas áldozatok árán, két szívműtét, valamint koronavírus-fertőzés után lett idestova két hete U23-as Európa-bajnok csapatban, ám a június nála nem csupán az önfeledt ünneplésről, hanem az újabb operációról is szól.

A folyó sem siet, és a sok akadály ellenére is mindig célba ér. (James Norbury brit író)

A csapás hirtelen érkezett. A nő megigazította spagettipántos, rajzfilmbeli párducszínű ruháját, felmosolygott, majd egyszerűen ránevetett az imitt-amott vakut villantó, fehérről feketére váltó, időközben alaposan meghízott, komor arcú fellegekre, aztán sietős flip-flop léptekkel hipp-hopp, behúzódott a húsleves-illatú kapualjba. A Lipótmezőről megszökött nyár újabb vízontást rendezett – nem először és nem utoljára. Az égiek kisded játéka ez riadt tekintetektől kísért esernyőcsavaró-viadallal egybekötött járgány-úszóversennyel, miközben a felhők fölött mindig süt a nap. 

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgspiesz_anna_portre_1.jpgA test és a lélek jóléténél nincs fontosabb, a Covid-19 óta különösen tudjuk, önnek pedig amúgy is vigyáznia kell. A hírek korábban magas pulzusszámról és rosszullétekről szóltak, ám remélhetőleg már túljutott mindezen.

Sajnos nem hagytam még magam mögött, ugyanis június 28-án újabb műtétet fognak elvégezni – indította a Ponyvalegénynek adott interjúját a Vasas kiválósága, Spiesz Anna U23-as és kadét Európa-bajnok kardvívó. – Ugyanolyan lesz, mint az előző műtéteknél, de reménykedünk, hogy ez lesz az utolsó. Ettől függetlenül végig sportoltam és csak annyiban hatott ki a szezonra, hogy nem nagyon indultam magyar-, illetve nemzetközi junior versenyeken és egy kicsit izgalmasabb volt az Európa- és a világbajnokságra való kijutás. 

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgKét operáció után, a harmadik előtt van valami orvosi tanács, amit feltétlenül meg kell fogadnia ahhoz, hogy a későbbiekben se legyen baj?

Sajnos ez inkább veleszületett probléma, de nyilván vannak tényezők, amelyek befolyásolhatják, ilyen például a koffeinfogyasztás. Úgyhogy csak annyit mondott az orvos, hogy ezt kerüljem, illetve vannak technikák, amivel ezt a magas pulzusszámot gyorsabban le lehet vinni. 

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgAz idén nem csupán az első kadét Európa-bajnokságán vett részt, de az első aranymedáliáját is megszerezte, mi több, rögtön a másodikat is. Az egyéni vagy a csapatban elért elsőségét tartja többre?

Mind a kettőre nagyon büszke vagyok, de az egyéni aranyérmemre inkább. Jobban éreztem a vívást, mint a csapatversenyen, illetve azt még jobban magaménak érzem, mivel ott csupán én kellettem a sikerhez és csak rajtam múlott az egész. 

spiesz_anna_foto_bizzi_com.png

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgMegállja a helyét, ha azt mondom, az egyéni kapcsán kevesebb volt önön a teher, mint csapatban? Lévén előbbiben némi túlzással az is bravúr volt, hogy az utolsó pillanatban ugyan, de eljutott az újvidéki kontinenstornára.

Tudtam, hogy a tudásom és a képességeim megvannak ahhoz, hogy ki tudjak jutni az Európa-bajnokságra, csak kicsit nehezebb és izgalmasabb volt az út, mert kadétban idén csak nemzetközi versenyen indultam és sok más versenyt kihagytam. Igazából nem teherként éltem meg, hanem magabiztosan mentem oda, mivel az előző nemzetközi kadétversenyek nagyon jól sikerültek. Úgy voltam vele, hogy miért ez ne sikerülne? A világbajnokságon éreztem a terhet, mivel oda már egyéni Európa-bajnokként mentem, és ez sajnos meg is látszott, de ezen már dolgozunk, hogy jobban kezeljem az ilyen helyzeteket. A csapatversenyen sem éreztem ilyesmit, mivel már ismertük mindannyian az ellenfeleinket az egyéni után. Talán az elején még izgultunk, de aztán lenyugodtunk és jól vívtunk. És mert én egész évben nem voltam válogatott, így ez volt az első, hogy idén ez a csapat együtt vívott. Szerencsére nem okozott különösebb gondot egymásért is harcolni a páston, mivel már öt-hat éve ismerjük egymást, illetve két vasasos csapattársam is volt az együttesben. 

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgMájusi eső aranyat ér, tartja a mondás, ám aranyesőről Tallinnban szó sincs, pedig május 27. és 31. között az észt fővárosban került sor a 23 év alatti vívók Európa-bajnokságára, amelyet csapatban megnyertek, amiért jár a kalaplengetés. Saját szempontjából mégis, miként értékelné az átélteket? Hozzátéve, hogy a női kard egyéniben 50 indulóból elért 33. helyezés nem tragédia. Vagy Spiesz Anna szerint igen?

Egyáltalán nem az, sőt, tapasztalatnak tökéletes volt. Mint már említettem, nem nagyon tudtam magam kipróbálni magasabb korosztályokban, így már annak is örültem, hogy ott lehettem. Teljesen mást csinálnak az idősebbek, más akciókat vezetnek, más ritmusban vívnak, valamint sokkal több tapasztalattal rendelkeznek. A csoportom elég nehéz volt, szóval ott jól meg is izzadtam. A táblán pedig egy német lánytól kaptam ki, azóta átgondoltam és tudom, hogy min kell javítanom a jövőben. 

spiesz_anna_keszei_kira_szucs_luca_battai_sugar.jpg

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgMiként alakul az elkövetkező hetek, hónapok programja? Valami azt súgja, a nyáron messze nem lazíthat annyit, mint hasonlókorú iskolatársai...

Szerencsére a vívóedzések abbamaradnak, így csak nyári edzéstervet kapunk, amiben többek között futás, úszás, erősítés szerepel. Szerintem ez nagyon jó, mivel ki tudunk kapcsolódni és szeptemberben újult erővel vágunk neki az évnek. Persze edzőtáboraink is lesznek, de azok csak augusztus közepétől kezdődnek. Illetve majd műteni is fognak... Ez egy nagyon jó rendszer így, hogy nem kell beöltözni, mert már magamon is érzem a fáradtság jeleit. Nem fizikai vagy mentális fáradtság ez, hanem a sok vívásnak, meg az iskolának köszönhető, ám mivel ezeknek vége, jöhet a lazulás, no meg az otthoni edzések.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr6217855265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.06.12. 06:25:29

Kitartás!
Jobbulást!
süti beállítások módosítása